woensdag, 21. juni 2006 - 23:43

De oorsprong van Roze Zaterdag

Zwolle

Zwolle is er klaar voor: Roze Zaterdag Zwolle op zaterdag 24 juni staat in de startblokken. Het jaarlijkse evenement voor homo’s, lesbo’s, biseksuelen en hetero’s krijgt dit jaar in Zwolle een vernieuwende en diverse invulling. Kleurrijke en veelzijdige activiteiten zorgen voor een dag met gezelligheid, feesten, solidariteit en een boodschap.

Traditie
De oorsprong van Roze Zaterdag ligt in New York, waar op 28 juni 1969 bezoekers van een homobar de aanhoudende en vernederende politierazzia’s meer dan zat waren. Ze besloten de agenten die de bar weer waren binnengevallen in te sluiten en te gijzelen. De volgende dagen gingen homo’s en lesbo's uit de buurt van Christopher Street voor het eerst de straat op. Sinds de jaren ’70 is ieder jaar een Nederlandse stad het toneel van de Roze Zaterdag.

SMS-actie
Nog maar een paar weken geleden werd de gaypride in Moskou uit elkaar geslagen en werd de gaypride in Warschau pas na grote internationale druk toegestaan. Tijdens Roze Zaterdag Zwolle wordt stil gestaan bij de moeilijke positie van homo- en biseksuele mannen en vrouwen in Oost-Europese landen. Door COC Nederland wordt in samenwerking met Roze Zaterdag Zwolle een sms-actie gehouden. Deelnemers kunnen een sms-bericht sturen met hun persoonlijke boodschap aan de regeringen van die landen. De boodschappen worden overgedragen aan de regeringen van Kroatië en Letland waar binnenkort eveneens gayprides worden gehouden en waar veel weerstand is. "De enorme internationale druk richting Polen heeft laten zien dat het er toe doet als we homofobe regeringen laten weten dat ze niet ongestraft de rechten homo’s en lesbo’s aan hun laars kunnen lappen. Daarom is deze sms-actie zo ontzettend belangrijk. We kunnen met z’n allen een verschil maken", aldus Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland. Zaterdag kan een persoonlijke boodschap worden verzonden door een sms te sturen aan het nummer 2500 en het bericht te beginnen met ‘coc pride’ gevolgd door de boodschap. Deelnemers betalen alleen de gebruikelijke kosten voor het versturen van een sms.

Zwolle
Het programma van zaterdag bestaat onder meer uit optredens op diverse podia in de binnenstad, een uitgebreide informatiemarkt, een oecumenische viering, een grootse parade en kunst en cultuur. Het totale programma is te vinden op www.rozezaterdagzwolle.nl. “Het wordt een dag waarop niet verschillen tussen mensen, maar overeenkomsten centraal staan�, zegt woordvoerder Richard Kuper.

Agenten in de parade
Voor de allereerste keer nemen Nederlandse politieagenten deel aan de traditionele parade van Roze Zaterdag. Tientallen agenten lopen in uniform mee in de stoet, die dwars door de historische Zwolse binnenstad gaat. Volgens de Nederlandse Politiebond is de rol van de politie in deze samenleving 'er middenin'. Juist daarom vindt de bond het belangrijk dat de politie het zichtbare signaal geeft dat homoseksualiteit ook binnen de politie bestaat. De Raad van Hoofdcommissarissen heeft toestemming gegeven voor het dragen van het uniform. De deelname is ook een wervingscampagne. In totaal doen er aan de parade 34 officiële groepen mee, die in totaal zeker 600 mensen meebrengen. Met dit grote aantal deelnemers is de parade, ten opzichte van de afgelopen edities van Roze Zaterdag, nieuw leven ingeblazen.

Geen homogetto
Roze Zaterdag Zwolle 2006 wordt geen homogetto. Met het thema ‘You’re Welcome’ wordt duidelijk gemaakt dat op 24 juni de vrijheid van mensen om zichzelf te zijn, centraal staat. Respect, tolerantie en veelzijdigheid zijn kernbegrippen van de dag, waarmee ook ruimte wordt geboden aan anderen om voor hun rechten op te komen. Alleen op die manier wordt een werkelijk tolerante, open en kleurrijke samenleving bereikt, waarin ‘iedereen er mag zijn’.

Grootste indoor gay event
Roze Zaterdag Zwolle sluit af met The Pink Garden, een groots dance-event met vier verschillende feesten onder één dak. De IJsselhallen in Zwolle wordt daarmee de locatie van het grootste indoor gay event ooit, waarbij uiteraard ook íedereen welkom is. Studio TaS brengt in vier zalen dance, disco/eclectisch, funk & lounge geluid ten gehore met o.a. namen als Erick E, Marcella, Lacroix, Billy the Klit en DJ Promiss. The Pink Garden is muziek, theater, kunst en dans in een roze verpakking. Op www.thepinkgarden.nl is alle informatie te vinden.
Provincie:
Tag(s):