vrijdag, 20. oktober 2006 - 11:56

De schadelijke effecten van suikers in tabak

Utrecht

Suikers in tabak dragen bij aan de ongezonde effecten van roken. Sigaretten worden namelijk aantrekkelijker door de toevoeging van suikers aan tabak. Daarnaast komen bij de verbranding van deze suikers giftige stoffen vrij. Het RIVM deed een literatuurstudie naar het effect van suikers in tabak op de samenstelling van tabaksrook.

Suikers zitten van nature in tabak, maar worden ook vaak toegevoegd tijdens het productieproces. Bepaalde verbrandingsproducten van suikers kunnen de tabaksconsumptie op een aantal manieren bevorderen. Zo neutraliseren de ontstane zuren de scherpe, bittere smaak en het irriterende effect van tabaksrook. Daarnaast waarderen vooral jongeren de smaak van gekaramelliseerde suiker. Bovendien wordt van het verbrandingsproduct acetaldehyde beweerd dat het bijdraagt aan tabaksverslaving.

Het suikergehalte in natuurlijke tabak wordt voornamelijk bepaald door de manier van drogen en kan oplopen tot wel 20% van het totaalgewicht. Daarnaast wordt er vaak nog extra suiker toegevoegd aan de gedroogde tabak. Deze hoeveelheid toegevoegde suiker varieert sterk (tot 4% van het totaalgewicht per suiker). De meest gebruikte suikers zijn kristalsuiker, glucose en fructose. Dit artikel maakt deel uit van een project dat de schadelijkheid en verslavende effecten van tabaksingrediënten evalueert, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Categorie:
Tag(s):