dinsdag, 12. december 2006 - 8:59

De weg op met je zeventiende

Den Haag

Minister Peijs van verkeer en Waterstaat onderzoekt de mogelijkheid om 17-jarigen de weg op te sturen onder begeleiding van een volwassene. Op deze manier zouden jongeren ervaring kunnen opdoen dat de verkeersveiligheid ten goede komt. Dat stelt de minister dinsdag in het AD.

Peijs is erg onder de indruk van resultaten in Duitsland. In de deelstaat Nedersaksen blijkt dat jongeren, die vanaf hun zeventiende plaats mogen nemen achter het stuur naast een volwassene, elf procent minder ongevallen maken dan voorheen. De sleutel voor dit succes is volgens Peijs dat jongeren ‘onder beschermende omstandigheden extra ervaring opdoen’. Op het moment dat ze zelfstandig gaan autorijden, ‘zijn ze veiligere bestuurders’, denkt de minister.

Wanneer de proef in Nederland start is nog niet bekend. Eerst wordt door het ministerie goed gekeken hoe Duistland het heeft geregeld. In Duitsland mag een volwassene van minimaal 30 jaar oud en die tenminste vijf jaar zijn rijbewijs heeft een 17-jarige begeleiden in het verkeer.
Provincie:
Tag(s):