dinsdag, 19. december 2006 - 21:25

Deel nalatenschap Anne Frank blijft in Amsterdam

Amsterdam

De Nederlandse staat geeft zeven documenten en voorwerpen uit de nalatenschap van Anne Frank terug aan het Anne Frank Fonds te Bazel. Op verzoek van minister Van der Hoeven van OCW heeft de Restitutiecommissie onderzoek gedaan naar de claim op een aantal persoonlijke bezittingen van Anne Frank, de zogenaamde Stern-artefacten,genoemd naar het Duitse weekblad Stern.

Inmiddels heeft het Anne Frank Fonds laten weten de betreffende artefacten in langdurig bruikleen te zullen brengen bij de Anne Frank Stichting in Amsterdam. Dit heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bekendgemaakt.

Het gaat om een halsketting, een leerboek getiteld Franse Spraakkunst met een plakpapiertje, twee brieven aan haar grootmoeder en drie foto’s. De Stern-artefacten waren tot nu toe in bewaring bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en werden opgeëist door de neef van Anne Frank, tevens voorzitter van het bestuur van het in het Zwitserse Bazel gevestigde Anne Frank Fonds.

Ondanks het feit dat de commissie zich in haar advies, in verband met het ontbreken van een verband tussen het bezitsverlies in de jaren ’80 en het naziregime, onbevoegd verklaart, hebben de resultaten van het onderzoek voor de minister als aanbeveling gediend om de Stern-artefacten terug te geven.
Provincie:
Tag(s):