vrijdag, 31. maart 2006 - 10:15

Defensie oefent voor uitzending Uruzgan

Soesterberg

er voorbereiding op de uitzending naar Uruzgan oefenen eenheden van de landmacht en de luchtmacht in de periode van 27 maart tot en met 14 april in de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Tijdens deze oefening werken ze nauw samen in aspecten die de eenheden moeten voorbereiden op situaties die zich in uitzendgebieden kunnen voordoen.

De oefening wordt ondersteund door zo´n 1.000 militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. De luchtmacht ondersteunt de brigade tijdens hun verplaatsingen vanaf de vliegbasis Volkel, Gilze-Rijen en Soesterberg. Zowel Cougar en Chinook transporthelikopters van de vliegbasis Soesterberg, Apache gevechtshelikopters van de vliegbasis Gilze-Rijen als ook F-16 jachtvliegtuigen van de vliegbasis Volkel worden hierbij ingezet.

Transport- en gevechtshelikopters maken tijdens de oefening zoveel mogelijk gebruik van de militaire oefenterreinen. Daarnaast is er een oefengebied aangewezen op de Veluwe en in de Betuwe waar van 50 meter tot 700 meter hoogte geoefend mag worden of incidenteel zoveel lager als in verband met de vliegopdracht noodzakelijk is. Verder zal er ook in het laagvlieggebied Maas/Waal duidelijk sprake zijn van verhoogde vliegactiviteiten. In het algemeen kan worden gesteld dat militaire helikopters boven gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden daaronder inbegrepen, dan wel boven mensenverzamelingen een hoogte van tenminste 210 meter aan houden en elders van tenminste 50 meter.
Provincie:
Tag(s):