donderdag, 17. augustus 2006 - 15:43

Dertien dode schapen in Epen

Bij de Schaapskooi Mergelland in Epen zijn in de afgelopen twee weken dertien schapen overleden mogelijk als gevolg van de blauwtongziekte. Dit zegt Ger Lardinois, eigenaar van het familiedrijf in het Zuid-Limburgse heuvelland. De dode schapen vertoonden specifieke kenmerken van de ziekte, zoals opgezwolle lippen, een blauwe tong en kortademigheid. Van de overleden schapen zijn monsters genomen die onderzocht worden op blauwtong, dat wordt overgebracht door stekende muggen (Culicoides). Lardinois verwacht morgen de uitslag daarvan.

Het bedrijf in Epen was een van de bedrijven die zwaar verdacht waren. Lardinois beheert een kudde die bestaat uit ruim 1230 schapen. In Kerkrade werd gisteren officieel bij een bedrijf een blauwtongbesmetting geconstateerd.

Bluetongue is een virusziekte bij herkauwers. Vooral schapen kunnen er ernstig ziek van worden. De meest voorkomende verschijnselen zijn hoge koorts en algeheel ziek zijn. Bij schapen kan de tong blauw worden en de kop gezwollen zijn. Uiteindelijk kan de ziekte leiden tot kreupelheid en sterfte, maar ook herstel is mogelijk. Andere herkauwers (runderen, geiten en wilde herkauwers) kunnen wel met bluetonguevirus worden besmet, maar worden meestel niet ziek. Ook voor mensen is het ongevaarlijk.

Het virus wordt overgebracht door stekende muggen (Culicoides) waarvan de soorten die bluetongue kunnen overdragen met name in warmere streken voorkomen. Dus niet door direct contact. Bluetongue is onder andere inheems in zuidelijke EU-lidstaten als Italië en Griekenland. Als de verdenking in Nederland wordt bevestigd zou bluetongue voor het eerst zo ver naar het noorden de kop hebben opgestoken.

Met ingang van donderdagavond geldt voor Nederland een algeheel exportverbod van levende herkauwers. Rond de besmette bedrijven wordt een beschermingsgebied van 100 kilometer ingesteld; met daarom heen nog een toezichtgebied van 50 kilometer (in totaal dus 150 kilometer rond het besmette bedrijf). Levende herkauwers en levende producten mogen deze gebieden niet meer verlaten.

In het beschermingsgebied wordt geadviseerd om herkauwers, varkens en paarden op te stallen, en insecticiden te gebruiken.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of ook andere gebieden in Nederland zijn besmet, dit laat een woordvoerster van Landbouw weten.
Provincie:
Tag(s):