dinsdag, 23. mei 2006 - 11:44

Dertig procent software in Nederland illegaal

Amsterdam

Dertig procent van de software die in 2005 in Nederland op pc’s is geïnstalleerd, is illegaal. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor een omzetverlies van 596 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro). Dit blijkt uit onderzoek van IDC, uitgevoerd in opdracht van de Business Software Alliance (BSA).

In vergelijking met 2004 blijft het percentage illegale software in Nederland gelijk. Het omzetverlies door softwarepiraterij is afgenomen van 628 miljoen dollar in 2004 tot 596 miljoen dollar in 2005. Wereldwijd bleef het percentage illegale software gelijk: 35 procent, maar het omzetverlies steeg licht: van 32 naar 34 miljard dollar. Toch vertoonde een aantal markten een positieve ontwikkeling.

Hieruit blijkt dat voorlichting over en maatregelen tegen piraterij ook in snelgroeiende markten als China, India, Rusland, Azië, Afrika en het Midden-Oosten hun vruchten afwerpen.

In Nederland bleef het piraterijpercentage gelijk, terwijl de financiële schade als gevolg van piraterij afnam. Deze afname wordt onder andere veroorzaakt door de opmars van open source-software. Steeds meer organisaties kiezen voor open source-oplossingen, bijvoorbeeld bij vervanging van oude software. Hierdoor daalt het groeicijfer voor geleverde software licht. Ook de prijs van software is van invloed. Hoewel de prijzen nauwelijks lijken te dalen, wordt software steeds professioneler en scherper ingekocht. Dit leidt tot grotere kortingen, waardoor de totale softwarekosten afnemen.
Categorie:
Tag(s):