vrijdag, 7. juli 2006 - 17:39

Dialectserie moet streektaal levend houden

Maastricht

De Provincie heeft een subsidie verstrekt van 300.000,- euro voor een dialectserie die vanaf volgend voorjaar via L1 tv te zien zal zijn. Het gaat om een serie met circa twintig afleveringen, gericht op een jonger publiek met als doel het dialect levend te houden. De totale serie gaat ongeveer 900.000,- euro kosten. De overige middelen worden bekostigd door L1 en een aantal sponsors.

De verleende subsidie past binnen het beleid van de Provincie Limburg. Dat is er ondermeer op gericht om de Limburger trots te laten zijn op hun eigen streek, taal en cultuur. Bovendien is het volgend jaar tien jaar geleden dat het Limburgs officieel als streektaal werd erkend.

De dialectserie gaat over twee getalenteerde Limburgse zangers. De ene is op zijn retour, de ander is jong en barst nog van de ambities. Het wordt een dramaserie over de hedendaagse Limburgse muziekcultuur en het omgaan met je roots. De serie zit vol Limburgse muziek, van klassiekers in het dialect tot covers van Rowwen Hèze. Rowwen Hèze heeft zijn medewerking toegezegd, onder andere voor het aanleveren en uitvoeren van de titelsong.

De serie wordt geproduceerd door NL Film en TV. Zij maakten de bekende speelfilms ‘Costa!’ en ‘Volle maan’ en de bekende tv-series ‘Zoop’, ‘Keizer & De Boer advocaten’ en Çosta!’. Voor TV oost maakten ze de dialectserie ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’ in het Twents dialect.

Verschillende regionale omroepen zenden de veelbekeken dialectseries al uit.
Provincie:
Tag(s):