dinsdag, 10. oktober 2006 - 13:14

Diefstal metalen fors gestegen

Amstelveen

Diefstal van waardevolle metalen lijkt dramatische vormen aan te nemen door de hoge metaalprijs op de markt. Veel metaalrecyclingbedrijven krijgen regelmatig bezoek van metaaldieven die voor honderden of zelfs duizenden euro’s in de late of vroege uurtjes komen weghalen met behulp van een vrachtwagen of aanhanger. De dieven hebben het vooral voorzien op koper, dat de laatste jaren sterk in handelswaarde is gestegen.

De diefstal komt onder andere voort door de economische opbloei van landen zoals China en India, die in onvoldoende mate zelf in hun metaalbehoeften kunnen voorzien en dat is handel voor de illegale metaalmarkt.

Metaal Recycling Federatie (MRF), de vereniging voor Metaal Recycling Nederland, waarschuwt haar leden voor deze wanpraktijken. Essentieel is de ‘selectie aan de poort’ bij recyclingbedrijven. Wanneer onbekende aanbieders met een vracht langskomen, moeten hun naam- en adresgegevens worden genoteerd en in geval van twijfel om een legitimatie worden gevraagd. Daarnaast heeft de MRF een speciaal meldpunt diefstal@mrf.nl waar leden, maar ook de politie, aangiften doen, zodat gestolen partijen snel worden gelokaliseerd.

In Assen zijn afgelopen week van een dak van een bedrijfspand aan de Zuidersingel aluminium en koper gestolen. De politie van Delfzijl maakt dinsdag bekend met de aanhouding van acht verdachten, in de leeftijd van 22 tot en met 45 jaar, ruim veertig koperdiefstallen te hebben opgelost.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een geweldszaak in Appingedam. Enkele verdachten bleken namelijk betrokken te zijn bij deze zaak. Op grond van ingewonnen informatie over de betreffende groep wist de politie deze zaken uiteindelijk op te helderen. De koperdieven werden vervolgens in de maanden september en oktober druppelsgewijs aangehouden. Uit de verhoren kwam naar voren dat alle diefstallen in 2005 en 2006 in de omgeving van Appingedam en Delfzijl waren gepleegd. De koperdiefstallen werden gepleegd bij bedrijfsterreinen, sloopwoningen en nieuwbouwwoningen.
Provincie:
Tag(s):