donderdag, 30. november 2006 - 15:48

Diemerbos wordt volwaardig stadsbos

Amsterdam

De provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam ondertekenen op vrijdag 1 december een overeenkomst om het Diemerbos met 63 hectare uit te breiden naar 266 hectare. Daarmee wordt het hele bos omgevormd tot een echt stadsbos. Het Diemerbos wordt binnen drie jaar een regionale trekpleister. De gemeente Amsterdam gaat hier namens de provincie voor zorgen.

Het Diemerbos is nu 203 hectare groot. Met de uitbreiding wordt het bos zeven keer zo groot als het Vondelpark. Het ligt ten oosten van de Gaasp, tussen de bebouwing van Amsterdam-Zuidoost, Diemen en Weesp. Het is een nat, moerasachtig bos met hoge natuurwaarden. De ringslang, ijsvogel en lepelaar worden regelmatig gezien.

Uit recreatieonderzoek blijkt dat de waardering van bezoekers voor de natuur hoog is, maar dat er te weinig voorzieningen in het bos zijn. Daarom wordt het wandelpadennet uitgebreid en worden speelvoorzieningen voor kinderen toegevoegd. De entrees worden aantrekkelijker gemaakt en er komt kleinschalige horeca die goed bij het bos past.

Wethouder Marijke Vos: “Het Diemerbos biedt straks een geweldige natuurbeleving, met mooie paden, comfortabele voorzieningen en gelegenheid om te sporten. Ik vind groen erg belangrijk in en rond een compacte stad als Amsterdam. Het biedt de Amsterdammer de gelegenheid om even uit de hectiek van de stad te ontsnappen.�

Gedeputeerde Recreatie Hans Schipper: “De gemeente Amsterdam leidt het project als gedelegeerd opdrachtgever voor de provincie. Dit is een nieuwe constructie. Voordelen zijn dat de lokale overheden dicht op het gebied zitten, er grote betrokkenheid bij hebben en samen snel resultaten kunnen boeken. Het Diemerbos is hiermee een landelijk voorbeeldproject om te kijken hoe nieuw groen sneller gerealiseerd kan worden.�

De rijksmiddelen van ongeveer 1,2 miljoen euro voor meer recreatie om de stad worden gecombineerd met € 500.000 van de gemeente Amsterdam en € 100.000 van de gemeente Diemen. De gemeente Amsterdam gaat de uitvoering samen doen met degemeente Diemen, het stadsdeel Zuidoost en de gebiedsbeheerders Staatsbosbeheer en Groengebied Amstelland.

Het ontwerp zal in 2007 klaar zijn. De uitvoering zal in 2008 worden afgerond zodat Amsterdam en Diemen er dan een echte regionale trekpleister bij hebben.
Provincie:
Tag(s):