dinsdag, 24. januari 2006 - 14:11

Digitale kinderlokkers

Amstelveen

De tijd dat je je als ouder alleen zorgen moest maken voor de gevaren die je kinderen in de echte buitenwereld lopen is met de komst van internet voorgoed veranderd. De gevaren die de digitale ‘virtuele’ wereld dan ook met zich meeneemt blijken in de praktijk nog dichterbij dan voorheen: de computer in de slaapkamer van uw jonge dochter of zoon.

De populaire chatboxen worden niet alleen door leeftijdgenootjes gebruikt maar ook door pedofielen die zichzelf in deze digitale omgeving anoniem en onschendbaar wanen.

Het Belgische computermagazine Clickx toonde onlangs op een eenvoudige manier aan hoe deze mannen met kwade bedoelingen te werk gaan.

Als ‘proefkonijn’ fungeerde een onderzoeker van het magazine die zich als een chattend meisje van 12 voordeed en peilde hoelang het duurde voordat het ‘meisje’ door een pedofiel werd benaderd. Na nog geen 10 minuten had hij al ‘beet’, waarbij 2 volwassen mannen ‘het meisje’ naar MSN-chat toe lokten en probeerden om een schunnig gesprek aan te knopen.

Ook probeerden ze ‘het meisje’ zover te krijgen om naaktfoto’s naar hen op te sturen en stuurden zij zelf foto’s van hun eigen geslachtsorgaan. De werkwijze die de pedofielen hanteren is steeds dezelfde. Het magazine waarschuwt de lezer door stukken uit deze chatgesprekken te publiceren zodat men zelf kan lezen hoe eenvoudig een ‘meisje van 12’ is te beïnvloeden.

Uit verdere tests van het magazine blijkt dat kinderlokken op internet ‘kinderlijk’ eenvoudig blijkt. Zeven van de 10 jongeren geven ‘met een beetje creatieve overredingskracht’ zonder problemen hun naam en adres. Jongeren doorzien de kwade bedoelingen van volwassenen dus eenvoudigweg slecht.
Daarbij concludeerde de onderzoeker dat jongeren ook zelf niet ‘vies zijn’ van schuine praat op internet.

Het aanpakken van de deze pedofielen lijkt nog één van de grootste problemen, zo schetst het magazine. Na te hebben aangeklopt met het vastgelegde bewijsmateriaal waaronder de logs van de chats met de pedofiel, mét tijdsregistratie en duidelijke webcamafbeeldingen bij het Centraal Gerechtelijk Meldpunt in België, betitelde de instantie het bewijsmateriaal als omstreden en 'hoogstens aanzetten tot ontucht' . In 2004 werden er slechts 33 dossiers geopend, en men spreekt zelfs van een daling in het aantal dossiers.

Concluderend blijkt dat ook in dit geval een goede relatie met uw kind van essentieel belang is, zodat u weet welke ‘gelegenheden’ hij of zij, in zowel de buitenwereld als de digitale wereld op internet, bezoekt , om mogelijke verkeerde ontwikkelingen bijtijds te kunnen signaleren en daarmee grotere problemen te kunnen voorkomen.
Categorie:
Tag(s):