donderdag, 26. januari 2006 - 14:28

Dioxine in diervoedergrondstof

Andel

Uit een door de VWA uitgevoerd monitorprogramma is in een diervoeder grondstof ( varkensvet) bij en mengvoederbedrijf in het Brabantse Andel een verhoogd dioxinegehalte vastgesteld (25x de norm). Aangezien de grondstof in kleine hoeveelheden in het veevoeder wordt verwerkt is er geen direct volksgezondheidsrisico te verwachten. Het bedrijf is per direct gestopt met de inmenging van varkensvet.

De VWA heeft een nader onderzoek ingesteld naar de bron van de verontreiniging. De grondstof en het mengvoer worden verder onderzocht. De bron en de oorzaak van de vervuiling worden opgespoord en de uitlevering van het mogelijk vervuilde diervoeder wordt in kaart gebracht.

Aangezien de levering van de vervuilde grondstof naar België verwijst, is er intensief contact met de Belgische autoriteiten. Nadere laboratoriumuitslagen en tracering moeten de omvang van dit incident duidelijk maken.

Het Nederlandse bedrijf heeft ondertussen maatregelen genomen om verdere verspreiding van het vervuilde diervoeder te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):