maandag, 10. juli 2006 - 14:05

Dode bij legionella besmetting in Amsterdam

Amsterdam

Bij de GGD in Amsterdam hebben zich de afgelopen dagen 17 patiënten gemeld met een legionella pneumonie (veteranenziekte). De eerste drie patiënten werden donderdagmiddag 7 juli gemeld. Dit laat de GGD weten. De eerste ziektedag van de patiënten ligt tussen 29 juni en 7 juli 2006.

Eén patiënt is aan de gevolgen van de ziekte overleden. De GGD Amsterdam heeft een onderzoek ingesteld naar de bron van dit ongewoon hoge aantal patiënten. De patiënten wonen verspreid over de stad en hebben tot nu toe geen duidelijk aanwijsbare gemeenschappelijke bron. Amsterdamse ziekenhuizen en huisartsen zijn gealarmeerd.
In samenwerking met het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM wordt op dit moment via de GGD’en actief gezocht naar eventuele andere gevallen van legionella pneumonie in de rest van Nederland.

De infectie wordt overgebracht door het inademen van zeer kleine druppeltjes water (nevel), waarin de bacterie zich bevindt. Het vernevelen van besmet water kan gebeuren door fonteinen, douches, of koeltorens die op gebouwen staan. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. Slechts bij een klein deel van degenen die met de bacterie zijn besmet, ontwikkelt zich de ernstige veteranenziekte.
De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen enkel risico.

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen ligt tussen de twee en twintig dagen, meestal 5-6 dagen. Een infectie met de legionella bacterie kan met hoge koorts en longontsteking gepaard gaan. Zware rokers, mensen met chronische longaandoeningen, ouderen en mensen die geneesmiddelen gebruiken die hun afweer verstoren, lopen een groter risico op een ernstiger verloop van de ziekte.

De veteranenziekte is goed te behandelen, maar is een ernstige aandoening met een overlijdensrisico van 5 tot 25 procent. Mensen met een snel oplopende koorts in combinatie met hoesten worden aangeraden contact op te nemen met hun huisarts. Hoe sneller de juiste antibiotica, die elke huisarts kan voorschrijven, worden toegediend des te lager is het risico van overlijden.
Provincie:
Tag(s):