donderdag, 28. september 2006 - 9:18

Domeinnaam voor mobieleinternet

Amsterdam

Eind september is de .Mobi domein extensie officieel gelanceerd. dotMobi is bedoeld voor websites die zich op mobiel internet richten. Websites die gebruik maken van .Mobi werken gegarandeerd samen met een mobiele telefoon doordat bij het ontwerp rekening gehouden moet worden met richtlijnen en standaarden die op zijn gesteld door mTLD en W3C.

Voor de invoering van .Mobi was het lastig om een website te vinden die goed met een mobiele telefoon te bezoeken was. Doordat pagina’s niet ontworpen waren voor mobiel gebruik was er sprake van lange laadtijden, wat vaak tot grote ergernis van mobiele bezoekers leidde. Enkele websites konden detecteren of deze bezocht werden met een computer of met een mobiele telefoon en aan de hand daarvan respectievelijk de volledige versie of een mobiele versie weergeven. Echter dit was schaars, waardoor het lastig was om te weten of een website goed met een mobiele telefoon te bezoeken zou zijn of niet. dotMobi brengt hier verandering in doordat de mobiele gebruiker zekerheid heeft dat de website werkt. Zo kan men met een mobiele telefoon bmw.mobi bezoeken in plaats van bmw.com

Door database herkenning te combineren met het nieuwe dotMobi domein ontstaan mogelijkheden voor verdere innovaties. Zo is het mogelijk om aan de hand van een uitgebreide database precies te herkennen met welk mobiel toestel de mobiele website wordt bezocht en de inhoud hiervoor te optimaliseren. Zo kunnen eventuele afbeeldingen automatisch geresized worden naar gelang de resolutie van het scherm van de mobiele telefoon die de website bezoekt. Ook kunnen functies als video’s en mp3’s alleen worden weergegeven als de telefoon deze ondersteund. dotMobiHost.nl is de eerste Nederlandse site die niet alleen .Mobi domeinregistraties kan uitvoeren, maar ook websites ontwerpt met gebruik van deze database herkenning. Dergelijke innovaties moeten gebruikers stimuleren om met hun mobiele telefoon het internet op te gaan. Volgens onderzoeksbureau IDC zullen in 2008 al zo’n 1,3 miljard mensen gebruik maken van internet via hun mobiele telefoon.
Categorie:
Tag(s):