dinsdag, 28. februari 2006 - 14:32

Donner legt eerste steen voor ‘Nederlandse’ moskee

Amsterdam

Minister Donner van Justitie heeft dinsdagmiddag in Amsterdam het startschot gegeven voor de bouw van de Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes. Zo’n 300 tot 400 mensen waren getuigen van het leggen van de éérste ‘oer Hollandse baksteen’, die voor de bouw van de nieuwe moskee wordt gebruikt.

De bouw begint met een parkeergarage van twee verdiepingen voor 238 auto's, die onder de moskee komt en onder het plein dat de moskee omringt. Ook komen er 111 huurwoningen en ruim 2000 vierkante meter aan winkel-, kantoor- en bedrijfsruimte.

In 1994 kocht de Turkse vereniging Milli Görüs het in onbruik geraakt Riva-terrein, met als doel om op deze locatie een moskee te bouwen. De plannen die in samenspraak met stadsdeel De Baarsjes en het Oosten/Kristal verder werden uitgewerkt, stuitten op bezwaren van een aantal omwonenden, verenigd in de stichting BORT (Belangen Omwonenden Riva Terrein). Uiteindelijk zijn alle betrokken partijen tóch tot overeenstemming gekomen.

De moskee staat symbool voor multicultureel Amsterdam. Het brengt de Nederlandse en Turkse cultuur letterlijk bij elkaar. In de architectuur zijn beide twee culturen bijvoorbeeld duidelijk terug te vinden. Niet voor niets krijgt de moskee een Nederlandse naam.
Provincie:
Tag(s):