maandag, 9. oktober 2006 - 9:29

Douane doet recordvangst namaaksigaretten

Rotterdam

De Douane Rotterdam heeft eind september 16 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen. Het is de grootste hoeveelheid namaaksigaretten die door deze dienst bij één controleactie werd aangetroffen. De illegale rookwaar kwam aan het licht na een controle door twee tabakshonden. De containers waren afkomstig uit China. De sigaretten waren vermoedelijk bestemd voor de Engelse markt.

Als de rookwaar op de Nederlandse markt was gebracht zou de schatkist 2,4 miljoen euro aan accijns zijn misgelopen. In Engeland zou dat een bedrag van 5,5 miljoen euro zijn geweest.

De containers waren door de Douane, met behulp van risico-analyse, geselecteerd voor een controle. De tabakshonden Flash en Tazzle sloegen bij controle van de containers aan. Scanbeelden lieten zien dat de lading niet volledig bestond uit plastic bloemen, zoals was aangegeven. Slechts de eerste rijen dozen bevatten plastic bloemen, de rest van de containers was volledig gevuld met sigaretten. De Douane heeft de zaak voor verder onderzoek overgedragen aan de FIOD-ECD.

Het aantreffen van namaaksigaretten past in een trend die de laatste jaren is ingezet. Bij 81 procent (87 miljoen sigaretten) van de in 2005 in beslag genomen sigaretten kon met zekerheid worden vastgesteld dat het om namaak ging. Van de 11 miljoen in beslag genomen sigaretten met bestemming Nederland bleek 90% merkvervalst te zijn. In 2004 trof de Douane circa 116 miljoen namaaksigaretten aan op een totaal van 185 miljoen illegale sigaretten (63 procent). In 2003 betrof het percentage namaak sigaretten nog 38 procent.
Provincie:
Tag(s):