zaterdag, 6. mei 2006 - 13:43

Drenkeling door loodstender gered

Hoek van Holland

Woensdagavond 3 mei omstreeks 23.35 ging het alarm voor de vrijwillige redders van de KNRM, toen bleek dat er een man voor de Maasmond overboord was gevallen. De KNRM reddingsboot "Jeanine Parqui" was binnen 8 minuten de Berghaven uit. Het zicht was niet echt helder, maar de zee was kalm. Hierdoor heeft de loodstender Columbia de man binnen 20 minuten kunnen vinden en aan boord genomen.

De reddingboot "Jeanine Parqui" heeft twee opstapper met EHBO-ervaring overgezet om zich over de man te ontfermen. Omdat de loodstender net zo snel in de Berghaven kon zijn, had het dit keer geen zin om de man over te nemen op de reddingboot. De man bleek een Russische zeeman te zijn die bij controle van de loodsladder in het water was gevallen. Aan boord van het vrachtschip werd dit snel opgemerkt en alarm geslagen.

Door de snelle alarmering kon de loodstender, die in de buurt was, gelijk bij het schip gaan zoeken. Door de spiegelgladde zee en het feit dat de man slecht 10 minuten in trui en blauwe overall in het water van 9 graden Celsius had gelegen, was zijn toestand redelijk te noemen. De man wist de loodsladder nog vast te houden en kon zo door de bemanning van de loodstender uit het water gehaald. Deze is daarna onmiddellijk naar de Berghaven gevaren. Ondertussen was al verzocht om een ambulance.

Mede dankzij het snelle ingrijpen van de bemanning van de loodstender heeft de man het er goed vanaf gebracht. De zeeman hield, behalve een nat pak, aan zijn avontuur ook nog lichte onderkoelingsverschijnselen en wat blauwe plekken over.
Provincie:
Tag(s):