donderdag, 12. oktober 2006 - 21:27

Drenthe test noodsituatie; drinkwater op rantsoen

Emmen

De WMD presenteerde donderdag als eerste drinkwaterbedrijf in ons land waterflessen die kunnen dienen als eerste voorraad bij een calamiteit. De unieke vijfliterfles met draagbeugel is gevuld met drinkwater. De noodpakketten overbruggen de tijd die nodig is om het alternatieve drinkwatersysteem op te bouwen.

Donderdag is in de gemeente Emmen geoefend met de drinkwatervoorziening in noodgevallen. Hiermee speelt de WMD in op de oproep van minister J. Remkes van Binnenlandse Zaken die onlangs de campagne Denk Vooruit startte. Hierbij ligt het accent niet langer op wat mensen moeten doen bij een ramp, maar vooral op wat Nederlanders van te voren kunnen doen om goed voorbereid te zijn.


Willem van Kooten (Joost den Draayer) gaf een korte toelichting over het nieuwe product en overhandigde het eerste noodpakket drinkwater aan Gedeputeerde van de provincie Drenthe, mevrouw T. Klip-Martin, Burgemeester van Emmen, de heer C. Bijl en aan plaatsvervangend directeur WMD, de heer R.H.M. Bos. Daarna werd gestrat met de uitgifte van de noodpakketten drinkwater aan leerlingen en inwoners van de wijk Rietlanden.

In noodsituaties is de eerste uitgifte van water cruciaal. Veel mensen tegelijk hebben behoefte aan water. De WMD verstrekt als eerste drinkwaterbedrijf in ons land vijfliterflessen drinkwater. Met de flessen kunnen mensen zich bij calamiteiten enige tijd redden zonder de reguliere drinkwatervoorziening. Een grote voorraad gevulde vijfliterflessen ligt permanent in donkere, koele opslagplaatsen. Binnen korte tijd kunnen deze ter plaatse zijn. Het product is ontwikkeld door bottelarij Het Hunzedal in opdracht van de WMD.

Ondertussen wordt het drinkwatersysteem voorbereid. Grote flexibele waterzakken (inhoud 15.000 liter) worden op geschikte, daarvoor aangewezen plaatsen neergelegd. Tankwagens vullen de zakken met drinkwater. Tijdens een calamiteit kunnen mensen hier dagelijks een rantsoen drinkwater afhalen. Distributiepunten worden ingericht per 2500 inwoners.

Het is de eerste keer dat in Drenthe is geoefend om te testen of de voorziening van nooddrinkwater goed is voorbereid of dat bijstelling van de plannen noodzakelijk is. Donderdag was er van 10.00 tot 16.00 uur een distributiepunt voor nooddrinkwater operationeel bij de sportzalen Rietlanden. Honderden inwoners van de wijk Rietlanden en leerlingen van de basisscholen namen actief deel aan de oefening. Tijdens de oefening kon iedere inwoner van de wijk overigens gewoon beschikken over drinkwater.

Bij een uitval in de drinkwatervoorziening die naar verwachting langer duurt dan 24 uur, wordt een alternatief drinkwatersysteem opgezet. Elke inwoner van Nederland heeft recht op minimaal drie liter schoon water per persoon per dag. In Nederland zijn waterleidingmaatschappijen en gemeenten gezamenlijk verantwoordelijk voor de verstrekking van drinkwater in noodsituaties.
Provincie:
Tag(s):