woensdag, 14. juni 2006 - 22:20

Drie blindgangers onschadelijk gemaakt

Eindhoven

Op voormalig defensieterrein nabij de wijk Meerhoven zijn woensdag drie vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De ontmanteling is soepel verlopen. Rond 13:00 uur konden de bewoners van 61 ontruimde woningen terugkeren naar hun huizen.

Het betrof een Engelse vijfhonderdponder met een chemische vertraging en een anti-demonteerinrichting en twee Amerikaanse duizendponders. De bommen zijn in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden afgeworpen om de startbanen van het vliegveld – destijds in handen van de bezetter – onklaar te maken. Alle drie de bommen zijn onschadelijk gemaakt door de ontsteker eruit te verwijderen.

Een van deze duizendponders lag zo dicht bij Meerhoven dat 61 woningen moesten worden ontruimd. De bewoners van deze woningen aan (delen van) de Zandhoen, Zandkever en Zandhagedis dienden om 09:00 uur hun woning te hebben verlaten. Rond 13:00 uur was de bom onschadelijk gemaakt en konden de bewoners naar hun huizen terugkeren. Ook werd toen de weg van Veldhoven naar Flight Forum en de A2 weer opengesteld.

De vijfhonderdponder wordt morgen, samen met een eerder gevonden bom waar geen ontsteker meer inzat, vernietigd in een speciale springput in Meerhoven. De beide duizendponders worden tijdelijk opgeslagen op defensieterrein in Gilze-Rijen en later elders vernietigd.

Het is niet uitgesloten dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven en/of Veldhoven zijn daarbij niet uitgesloten. De zoektocht naar bommen op het voormalige vliegveld duurt naar schatting tot eind 2006. Elders in Meerhoven zal de zoektocht naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog mogelijk nog langer duren.
Provincie:
Tag(s):