donderdag, 27. juli 2006 - 8:03

Drie schepen Nautisch Kwartier moeten weg

Amsterdam

Met het oog op een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord heeft het dagelijks bestuur besloten dat drie van de acht schepen in het Nautisch Kwartier weg moeten. Deze ontwikkelingen hebben ook te maken met de komst van het Amstelbotel.

In de nieuwe situatie worden de schepen in de lengterichting van de pier afgemeerd. De pier wordt binnenkort opgeknapt. Omdat een Nautisch Kwartier kan bijdragen aan een waardevol en aantrekkelijk vestigingsklimaat voor creatieve bedrijven, wil het dagelijks bestuur een aantrekkelijke collectie schepen bevorderen. Daarbij moeten de schepen voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • De schepen en de activiteiten moeten een duidelijke meerwaarde opleveren.
  • De schepen moeten veilig zijn er verzorgd uitzien.
  • De schepen moeten een duidelijke educatieve- publieksfunctie hebben
  • De exploitatie van het schip moet passen in de toekomstige ontwikkeling van het gebied.
  • Horeca als hoofdbestanddeel van de exploitatie wordt uitgesloten, met uitzondering van de Pollux, om te voorkomen dat overlast door partyboten ontstaat.
  • Op de schepen mag, met uitzondering van het Amstelbotel, niet worden overnacht.Van de huidige collectie voldoen de Marietta, de Patrouilleboot en de Amalia niet aan de criteria en moeten daarom voor 1 oktober vertrekken. Aan de Pollux en het lichtschip Brightside wordt een ligplaats voor vijf jaar aangeboden. Ook het theaterschip Blommendaal wordt voor 5 jaar een ligplaats aangeboden op voorwaarde dat de plannen voor een theater op dit schip haalbaar zijn. Het dagelijks bestuur beslist later of er een ligplaats voor de Mahu, de Isvik en de Foxtrot wordt aangeboden. Het Greenpeaceschip Sirius blijft gehandhaafd.
Provincie:
Tag(s):