maandag, 22. mei 2006 - 9:30

Drie veroordelingen en een vrijspraak in Aholdzaak

Amsterdam

De rechtbank Amsterdam heeft maandag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen vier verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij het boekhoudschandaal bij Ahold. De rechter was van mening dat het niet om een schandaal ging, maar het vertrouwen bij werknemers, consumenten en beleggers
ernstig geschaad is. De rechter vond het van drie verdachten wettig en overtuigend bewezen dat zij betrokken waren geweest bij de fraude. Eén verdachte is geheel vrij gesproken.

De voormalig Chief Executive Officer van Ahold, C.H. van der Hoeven kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en € 225.000 boete opgelegd. A.M. Meurs, voormalig Chief Financial Officer een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en € 225.000 boete en de de minste straf kreeg J.G. Andreae, die als voormalig lid van de Raad van Bestuur van Ahold een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en € 120.000 boete kreeg. Van het voormalig lid van de Raad van Commissarissen T.R. Fahlin, vond de rechter de tenlastelegging door het OM niet bewezen en werd daarom vrijgesproken.

De FIOD-ECD startte in maart 2003 met een omvangrijk onderzoek naar aanleiding van door Ahold overhandigde stukken aan het Openbaar Ministerie. De FIOD-ECD werkte vervolgens, onder leiding van het Functioneel parket, tot en met augustus 2004 aan dit onderzoek,waarna in oktober 2004 de eerste regiezitting plaatsvond bij de rechtbank te Amsterdam. In de daaropvolgende 15 maanden zijn door de rechter-commissaris op bevel van de rechtbank tientallen getuigen gehoord en diverse rechtshulpverzoeken uitgevoerd. In januari 2006 vond de laatste regiezitting plaats.

Op maandag 6 maart 2006 begon de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen drie voormalige bestuursleden en een voormalig lid van de raad van commissarissen.

Eerder werd door het Functioneel parket aan de rechtspersoon Ahold ter voorkoming van strafvervolging een transactie van 8 miljoen euro aangeboden. Ahold heeft vervolgens dit aanbod geaccepteerd.
Provincie:
Tag(s):