dinsdag, 24. januari 2006 - 19:01

Drugsverslaafde besmet met TBC

Groningen

Bij een 41-jarige drugsverslaafde man in de stad Groningen is door de GGD longtuberculose vastgesteld. De man was door zijn huisarts naar de GGD verwezen op verdenking van longtuberculose. Inmiddels is de man opgenomen in een ziekenhuis en is er geen besmettingsgevaar meer.

Door de GGD is een onderzoek ingesteld onder de mensen die nou contact met de man hebben gehad zoals medewerkers en bezoekers van een nachtopvang aan de Eendrachtskade en van de gebruikersruimte aan de Radebinnensingel waar de patient met regelmaat vertoefde. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal bepaald worden of het uitgebreid wordt.

Wat is tuberculose?
Tuberculose (TBC) is een vorm van longontsteking waarbij de patiënt kan klagen over hoesten, gewichtsverlies, moeheid, nachtzweten en soms koorts. De ziekte begint vaak sluipend zodat de patiënt de symptomen aanvankelijk afdoet als een griepje, dat wel weer zal overgaan. De klachten blijven echter bestaan en verergeren langzaam in de loop van weken tot maanden. Door het hoesten worden de bacteriën die de ziekte veroorzaken in de directe omgeving van de patiënt verspreid waardoor anderen de bacterie binnen kunnen krijgen. Er heeft dan besmetting plaatsgevonden. Besmetting kan alleen plaatsvinden in direct contact met de zieke persoon. Mensen merken niets van deze besmetting, ze worden er niet ziek van en zijn in dit stadium ook niet in staat de bacterie op anderen over te dragen. Na verloop van maanden of jaren, soms zelfs tientallen jaren, kan bij een deel van de besmette personen tuberculose ontstaan.

Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen wordt bij elk nieuw ontdekt geval van tuberculose de GGD ingeschakeld. De GGD onderzoekt personen die met de patiënt in aanraking zijn geweest om eventuele besmettingen op te sporen.
Provincie:
Tag(s):