maandag, 30. januari 2006 - 14:05

DSM dempt trillingen bobslee

Heerlen

De bobsleeën die het Nederlands Olympisch Team tijdens de Olympische Spelen in Turijn gebruikt, bevatten speciale trillingsdempers van DSM die de bobslee stabieler maken. Hierdoor is er minder kans op stuurfouten wat uiteindelijk tot een snellere eindtijd kan leiden. De trillingsdempers reduceren het aantal trillingen van de ijzers op de bobslee met veertig procent ten opzichte van de dempingblokken die traditioneel voor de bobslee werden gebruikt.

Als belangrijke Partner in Sport van NOC*NSF is DSM in de aanloop naar de Olympische Spelen van dichtbij betrokken geweest bij de voorbereidingen van het Nederlandse bobsleeteam. In nauw overleg werd in de afgelopen maanden bepaald welke innovaties aan de 2- en 4-mans bobslee mogelijk waren. DSM werkte daarbij in nauw overleg samen met TNO.

Een belangrijke factor voor het behalen van de snelste eindtijd bij bobsleeën, is een stabiele baanligging. Dit is afhankelijk van de input van de bobsleeërs én de dynamische eigenschappen van de bobslee. De bobslee staat op glij-ijzers die met dempingsblokken worden afgeveerd om een beter stuurgedrag te verkrijgen. Deze dempingblokken werden traditioneel gemaakt van rubber, waardoor het dempingeffect sterk afhankelijk was van de buitentemperatuur. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe kouder en dus harder de rubbers, waardoor ze minder demping gaven.

DSM heeft nu in samenwerking met TNO trillingsdempers ontwikkeld die bij verschillende temperaturen een constant dempinggedrag realiseren. Dit leidt tot veertig procent minder trillingen, waardoor de bobslee stabieler in de baan ligt. Daarnaast hoeven de bobsleeërs niet constant het materiaal aan te passen aan de buitentemperatuur.

Ilse Broeders, een van de piloten van de Nederlandse bobsleeteams, is zeer tevreden over de nieuwe innovatie aan de bobslee:’We hebben de trillingsdempers uitvoerig getest. Voor ons is het prettig dat ons gevoel dat de DSM-dempers tot minder trilling in de bob zouden leiden, nu ook onderbouwd is met meetgegevens - meten is weten! Deze 'slimme blokjes' op de ijzers van de bob zijn een goede stap op weg naar succes in Turijn’, aldus Broeders.
Categorie:
Tag(s):