zondag, 18. juni 2006 - 10:01

Duel Italië - VS loopt rood aan

Drie rode kaarten, een eigen doelpunt, een afgekeurde treffer en volop kansen. Allemaal ingrediënten uit het duel tussen de Verenigde Staten en Italië. De VS zorgde voor een grote verrassing door het favoriete Italië op een 1-1 gelijkspel te houden. Door de puntendeling hebben alle vier de ploegen in Groep E nog kans op plaatsing voor de achtste finales.

De spelers van de Verenigde Staten waren gebrand op een goed resultaat tegen Italië. De Italiaanse spelers zagen de VS als een ideale tegenstander om het doelsaldo eens op te vijzelen. Het werkte als een rode lap voor een stier.

De Italianen werden totaal verrast door de speelwijze van de Amerikanen. De ploeg van bondscoach Bruce Arena zocht volop de aanval, wat overigens niet resulteerde in een doelpunt. Waar aan de ene kant de doelpunten niet vielen, daar viel wel het doelpunt aan de andere kant. Alberto Gilardino kroop slim uit de rug van zijn directe man en kopte een voorzet knap binnen.

Lang kon de equipe van Lippi niet genieten van de voorsprong, met dank aan verdediger Cristian Zaccardo. Als een beginneling werkte hij de bal achter zijn eigen doelman Gianluigi Buffon. De verdediger van Palermo wilde de bal wegwerken, maar kreeg de lachers op zijn hand door het leer volledig verkeerd te raken en voor de 1-1 zorgde.

In Nederland staat ADO Den Haag bekend om het 'Haags Kwartiertje', maar nu was het voor even 'Larrionda Jorge Kwartiertje'. De scheidsrechter bewees niet voor niets op een WK te staan en volgde het spel scherp. Na een klein half uur spelen zag hij dat Daniele de Rossi een flinke elleboogstoot uitdeelde aan Brian McBride. De Amerikaanse spits moest met een rood bloedend gezicht het veld verlaten, De Rossi volgde hem met een rode prent. De middenvelder van AS Roma kan een flinke schorsing tegemoet zien en moet vrezen de rest van het WK te moeten missen.

Het leek erop dat de Amerikanen medelijden hadden met hun tegenstander en daarom besloot Pablo Mastroeni Andrea Pirlo eens even onder het gras te stoppen. Met een flinke schop op de enkels moest ook de middenvelder van Colorado Rapids vervroegd de douche gaan opzoeken.

Twee minuten na rust kreeg hij gezelschap van Eddie Pope, die op domme wijze zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg.

Italië had opeens het numerieke voordeel, maar kon daar niet van profiteren. Ok, ze kregen een aantal kansjes, maar ze waren vooral de beste in buitenspel lopen. Spits Luca Toni faalde volledig en ook zijn vervanger Vincenzo Iaquinta kon geen potten breken. Amerikaan Carlos Bocanegra (!) was nog het dichtst bij een doelpunt voor Italië, toen hij de lat raakte boven zijn eigen doelman Kasey Keller.

Invaller Allesandro del Piero en linksback Gianluca Zambrotta kregen ook nog een goede mogelijkheid, maar de ervaren doelman van Borussia Mönchengladbach hield zijn doel schoon.
De VS leek de verrassing compleet te maken door uiteindelijk nog met de winst aan de haal te gaan. Invaller Damarcus Beasley besloot vanaf zijn favoriete linkerkant eens op doel te schieten en zag de bal binnenvliegen. Tot grote woede van de gehele Amerikaanse bank werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel van Brian McBride, die in de baan van het schot stond.

Door de winst blijft het erg spannend in Groep E. Alle vier de ploegen hebben nog kans zich te plaatsen voor de achtste finales.
Categorie:
Tag(s):