vrijdag, 24. februari 2006 - 16:59

Dwergnijlpaard geboren in GaiaPark

Kerkrade

In GaiaPark is een gezond dwergnijlpaard ter wereld gekomen. Moeder en zoon maken het beiden goed. Ondanks dat deze voorlopig niet naar buiten gaan zijn ze toch ‘live’ te bewonderen! Vroeg in de ochtend werden de verzorgers van GaiaPark verrast door een jong dwergnijlpaard in het binnenverblijf. Moeder heeft haar jong in de vroege ochtend, geheel zelfstandig, ter wereld gebracht. Het jong is een mannetje, en hij heeft meteen al melk gedronken.

Dit is, zeker bij een moeder die voor de eerste keer een jong krijgt, geen vanzelfsprekendheid. De dierverzorgers hebben het jong even kort moeten pakken, omdat zijn navelstreng erg lang was, en hem irriteerde bij het lopen. Hij is toen meteen gewogen, en bleek een gewicht van 5 kg te hebben.

Hoewel er in Europese dierentuinen regelmatig dwergnijlpaarden geboren worden, is deze geboorte in GaiaPark toch erg bijzonder. Afgelopen zomer berichtten we al dat de dwergnijlpaarden verliefd waren en hun solitaire bestaan omgeruild hadden voor een intieme liefdesdans. Dit was een positief teken, want dat betekende dat de dieren zich goed voelen in hun nieuwe verblijf. Het mannetje was echter nog vrij jong, dus of hij al vruchtbaar was, kon GaiaPark niet met zekerheid zeggen.

Vanwege hun stevige, ronde postuur is het niet gemakkelijk te zien of een dwergnijlpaard vrouwtje drachtig is, zelfs kort voor de geboorte. Enkele weken geleden zagen de dierverzorgers echter opvallende gedragsveranderingen bij haar, en het vermoeden rees dat ze hoogdrachtig was. Maar na twee weken was er nog steeds geen jong, dus rekenden ze niet meer op een geboorte.

Moeder en zoon blijven voorlopig nog binnen. Dwergnijlpaarden zijn namelijk tropische regenwoudbewoners, en zeker een jong dier is niet bestand tegen de kille, natte winter van Nederland.
Toch kunt u het jonge dwergnijlpaard jong in GaiaPark bewonderen. Vanaf zaterdag 25 februari kunt u via tv schermen in het restaurant van GaiaPark de kleine spruit toch “live� komen bewonderen!
Provincie:
Tag(s):