dinsdag, 3. oktober 2006 - 15:15

Echocentrum voor zwangeren

Deventer

De verloskundige actieve huisartsen, de verloskundigen in deze regio en het Deventer Ziekenhuis hebben een samenwerkingsverband voor verloskundige zorg opgericht: Fetura. Eén van de eerste concrete activiteiten is een echocentrum op het ziekenhuisterrein.

Wie in Nederland zwanger is, krijgt tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap een termijnecho. Hierbij wordt gekeken naar de groei van het kind, of er eventueel meerlingen zijn en wordt er gesproken over het verdere verloop van de zwangerschap.

De minister voor Volksgezondheid heeft dit jaar bepaald dat de zogenaamde 20 weken echo ook door de ziektekostenverzekeringen moet worden vergoed. Mede naar aanleiding hiervan hebben het Deventer Ziekenhuis, de verloskundige actieve huisartsen en de verloskundigen in deze regio besloten om een samenwerkingsverband aan te gaan voor dat deel van de verloskundige zorg, waarbij het echocentrum de eerste activiteit is.

Geen pretecho
In het centrum kunnen zwangeren vanaf midden oktober 2006 terecht voor alle echografie onderzoeken, zolang er verder nog geen medische complicatie zijn vastgesteld. Eén van de onderzoeken waarom het hier gaat, is die 20 weken echo. Tijdens dit onderzoek wordt de baby van top tot teen nagekeken. De grootte van het hoofd, de lengte van het lichaam worden gemeten; gekeken wordt naar het hart en de blaas(vulling) en vastgesteld wordt of de wervelkolom wel mooi is gesloten.

Bij eventuele verdenkingen van complicaties is er een verwijzing naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. De 20- weken echografie is dan ook beslist geen pretecho. Evenmin wordt er driedimensionaal onderzoek gedaan of vindt er (gevraagd) geslachtsbepaling plaats.

Fetura, het Latijns voor kroost is het eerste echocentrum in deze regio. Vooruitlopend op de officiële opening van eind oktober worden er eind september enkele proefonderzoeken gedaan. In de toekomst gaan de samenwerkende zorgverleners kijken welke diensten nog meer vanuit Fetura kunnen worden verricht
Provincie:
Tag(s):