vrijdag, 21. juli 2006 - 10:14

Economie stad Groningen vorig jaar licht aangetrokken

Groningen

De gemeente Groningen geeft jaarlijks een statistisch jaarboekje uit met daarin de economische ontwikkelingen. Uit de cijfers van 2005 blijkt, dat per saldo de economische ontwikkelingen voor het tweede achtereenvolgende jaar een licht van herstel vertonen.

De werkgelegenheid is weliswaar iets gedaald, maar dit is hoofdzakelijk terug te voeren op een andere wijze van tellen. Voor de algehele economie van de stad is de werkgelegenheid slecht één indicator, zij het een niet onbelangrijke. Ook zaken als omzetstijging en meer efficiëncy dragen daar bijvoorbeeld aan bij.

Andere ontwikkelingen uit 2005 die gerelateerd kunnen worden aan de economische stand van zaken zijn: het Akkoord van Groningen. Dit samenwerkingsverband tussen gemeente, de Rijks Universiteit en de HanzeHogeschool maakt de stad extra interessant in zowel nationaal en internationaal opzicht.

Ook de diverse prijzen die de stad in de wacht heeft gesleept geven een indicatie van de economische situatie. In een gerenommeerd onderzoek van het weekblad Elsevier staat Groningen in de top 50 van gemeenten met beste economische prestaties met stip op een 7e plaats.

Daarnaast is de binnenstad gekozen tot Beste Binnenstad van Nederland. Ook wanneer men de binnenstad qua omzet met andere binnensteden vergelijkt, komt Groningen erg goed uit de bus. Met een omzet van € 847 miljoen staat de binnenstad van Groningen op de tweede plaats, na Rotterdam, maar nog voor Utrecht en Den Haag.
Provincie:
Tag(s):