dinsdag, 25. juli 2006 - 8:41

Economie Stad vorig jaar licht aangetrokken

Groningen

De gemeente Groningen geeft jaarlijks een statistisch jaarboekje uit met daarin de economische ontwikkelingen. Per saldo blijkt uit de cijfers van 2005 dat de economische ontwikkelingen voor het tweede achtereenvolgende jaar lichte tekenen van herstel vertonen. Het boekje ‘Groningen economisch bekeken 2005' wordt jaarlijks samengesteld op basis van cijfermatige gegevens.

Het boekje voorziet in een behoefte van ondernemers, potentiële vestigingskandidaten, onderzoeks- en adviesbureaus en burgers die informatie wensen over bepaalde kengetallen en prestaties van de stad Groningen.

De werkgelegenheid is weliswaar licht gedaald, maar dit is hoofdzakelijk terug te voeren op een andere wijze van tellen.Voor de staat van de algehele economie van de stad is de werkgelegenheid slecht één indicator, zij het een niet onbelangrijke. Ook zaken als omzetstijging en meer efficiency dragen daar bijvoorbeeld aan bij.

Andere ontwikkelingen uit 2005 die gerelateerd kunnen worden aan de economische stand van zaken: het Akkoord van Groningen. Deze samenwerking tussen gemeente, de Rijks Universiteit en de HanzeHogeschool maakt de stad extra interessant in nationaal en internationaal opzicht. Ook de diverse prijzen die de stad in de wacht heeft gesleept geven een indicatie van de economische situatie. In een gerenommeerd onderzoek van het weekblad Elsevier scoort Groningen in de top 50 van gemeenten met beste economische prestaties met stip op 7.

Daarnaast is de binnenstad gekozen tot Beste Binnenstad van Nederland. Ook wanneer men de binnenstad qua omzet met andere binnensteden vergelijkt komt Groningen erg goed uit de bus. Met een omzet van € 847 miljoen staat de binnenstad van Groningen op de tweede plaats, na Rotterdam, maar nog voor Utrecht en Den Haag
Provincie:
Tag(s):