donderdag, 15. juni 2006 - 19:45

Ecuador zeker van achtste finale

Ecuador heeft zich simpel geplaatst voor de achtste finale. Costa Rica kwam duidelijk kwaliteit tekort om er een echte wedstrijd van te maken. De Zuid-Amerikanen hoefden niet eens alles te geven om toch uiteindelijk met een 3-0 overwinning te gaan douchen. Door de winst is ook Duitsland zeker van een plaats bij de laatste zestien.

Ecuador kwam na acht minuten al voorsprong door een doelpunt van Carlos Tenorio. De spits liep zich knap vrij en werkte een voorzet vanaf de rechtervleugel knap achter doelman Porras. Costa Rica leek verdoofd door de vroege openingstreffer en het leek er al op dat ze zich hadden neergelegd bij uitschakeling. Ecuador kon hiervan profiteren, maar misten voor het vijandige doel net de vereiste scherpte.

In de tweede helft was het alleen nog maar Ecuador dat de klok sloeg. Eénmaal kwam Costa Rica gevaarlijk voor het doel van keeper Mora. Solis zette vanaf de middenlijn een sprint in en liep tot zijn eigen verbazing de gehele defensie van Ecuador voorbij. Net in het zestienmetergebied schoot hij op doel, maar Mora tike de bal met een katachtige reflex uit het doel. Spits Paulo wanchope, in het openingsduel tegen Duitsland goed voor twee doelpunten, kwam in het hele stuk niet voor.

Na een klein uur voetbal breidde Delgado de score uit. Geklungel in de defensie van Costa Rica bracht de spits in stelling die van een meter of tien verwoestend uithaalde. Doelman Porras stond bij de paal, maar stond aan de grond genageld. Invaller Kaviedes was ook nog trefzeker, maar zijn doelpunt werd (terecht) afgekeurd door arbiter Coffi Codjia wegens buitenspel.

In de blessuretijd werd een doelpunt van Kaviedes wel goedgekeurd door de scheidsrechter. Het leek op een kopie van de eerste treffer. Vanaf de rechterkant kwam een piekfijne voorzet, die door de spits keurig werd binnengewerkt.

Door het verlies speelt Costa Rica komende dinsdag tegen Polen voor spek en bonen. Ecuador, het land waar alle werknemers van de president de wedstrijd tijdens werktijd mochten kijken, moet dinsdag met Duitsland uit gaan maken wie er zich groepswinnaar mag noemen. In de achtste finale is een land uit Groep B (met Engeland, Paraguay, Zweden en Trinidad & Tobago) de tegenstander.