woensdag, 17. mei 2006 - 20:49

Eerste Balenfestival in Roombeek een feit

Enschede

Van 20 tot en met 28 mei aanstaande is Roombeek het toneel voor het eerste Balenfestival. Gedurende deze week zijn er allerlei exposities, voorstellingen en muziekoptredens te zien en kunstzinnige eetkunstwerken te proeven. Hoogtepunten van het festival zijn de werken uit de expositie VBVR van het Rijksmuseum Twenthe, het opblaasbare object Ixilum van de Architects of Air en de museumnacht op zaterdag 27 mei.

In de nieuwe plannen voor Roombeek heeft kunst en cultuur altijd een vooraanstaande plek gekregen. Met het cultuurcluster met Twentse Welle, het Balengebouw met Het Cremer, de plannen voor kunst in de openbare ruimte en nu het Balenfestival gaan kunst en cultuur als rode draad door de wijk lopen.

Het Balenfestival brengt liefhebbers van beeldende kunst uit alle windstreken bij elkaar. Door de interessante mix van experimentele, multimediale en architectonische kunstvormen is het festival interessant voor zowel de echte kunstkenner, als ook voor iemand die nog nooit een museum van binnen heeft gezien.

Het Rijksmuseum Twenthe brengt speciaal voor deze gelegenheid een geselecteerde expositie uit het spraakmakende depot VBVR (Van Beijeren/Van Ravesteijn). Jong en oud worden geprikkeld door de spectaculaire geluids- en lichtervaringen in de opblaasbare objecten van de Britse Architects of Air. Verder is er een Cyberbar en een Medialounge waar experimentele multimediakunst wordt vertoond. Studenten van de AKI tonen een tussenpresentatie van hun onderzoek naar ondergrondse kunst. In de Lasonderbleek staan personal media units opgesteld in de vorm van zilvergrijze iglotentjes en in het Travogebouw exposeren drie kunstenaars van het onlangs opgerichte kunstenaarsinitiatief Roombeekkunst.

In de nieuwe winkelpanden aan de Roomweg zijn de inzendingen voor Europan te zien, een ontwerpwedstrijd voor jonge aanstormende architecten. Langs de Museumlaan kan iedereen snoepen van balengebouwbonbons of snoep aan de meter, gebruik maken van de mobiele haard-sauna- en barbecue ineen of een kopje koffie drinken bij de reizende koffiebar. Bezoekers kunnen tot laat rondstruinen tijdens de Museumnacht op 27 mei. Alle exposities en Ixilum zijn dan tot middernacht te bezoeken en overal vinden muziekoptredens plaats.

Voor kenners organiseert het Dutch Art Institute (DAI) een internationaal symposium met als titel ‘Here as the center of the world’. En er is nog veel meer.
Te veel voor één dag? Blijven slapen kan in het mobiele hotel ‘Relais Rotterdam’ van kunstenaar Erik Jutten.
Provincie:
Tag(s):