maandag, 4. september 2006 - 15:49

Eerste F-16's van Twenthe naar Chili

Vanaf vliegbasis Twenthe zijn maandagmorgen de eerste zes F-16’s opgestegen met eindbestemming Chili. Dit zijn de eerste, van de in totaal achttien jachtvliegtuigen, die Chili van Defensie heeft gekocht en die naar Chili worden gevlogen.

Na de reis, die onder meer via de Canarische Eilanden en Brazilië verloopt, worden de toestellen op vrijdag 8 september tijdens een ceremonie overgedragen aan de Chileense luchtstrijdkrachten. De jachtvliegtuigen maken de oversteek met behulp van een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

De Koninklijke Luchtmacht verleent de komende twintig maanden ook nog technische en personele ondersteuning aan de Chileense Luchtmacht om ze vertrouwd te maken met dit type vliegtuig.De steun bestaat uit een zogenoemd ‘On Site Support Team’, bestaande uit een vlieger en elf man technisch personeel.

De verkoop van deze F-16’s is onderdeel van een serie maatregelen zoals beschreven in de Prinsjesdagbrief 2003. Het totale Nederlandse arsenaal aan F-16 jachtvliegtuigen wordt daarbij teruggebracht van 137 naar 108 toestellen.
De reductie van het aantal jachtvliegtuigen moet resulteren in lagere exploitatiekosten, een verbeterde inzetbaarheid van de resterende toestellen en ruimte voor nieuwe investeringen zoals bijvoorbeeld precisiewapens.
Provincie:
Tag(s):