vrijdag, 7. juli 2006 - 17:55

Eerste Friese soap wereldwijd via BVN

Vanaf 10 juli zendt BVN de allereerste Friese soap ‘Baas Boppe Baas’ van Omrop Fryslân wereldwijd uit. Het is de eerste keer dat op BVN een Friestalig programma te zien is. De ondertitelde afleveringen worden elke werkdag van 10 juli t/m 11 augustus om 18.00 uur (Nederlandse tijd) uitgezonden. BVN is de wereldwijde publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland.

In de serie staat de familie Baas centraal. De familie Baas woont in een dorpje in het oostelijke gedeelte van Friesland. Hoofdpersoon is Beant Baas, gespeeld door Rense Westra. Hij is getrouwd met Joukje (Hilly Harms). Beant en Joukje hebben een dochter Afke (Lianne Zandstra) en een zoon Sjoerd (Thijs Feenstra) die dierenarts is. Sjoerd is 8 jaar geleden getrouwd met Talietha (Meryem Manders), een ‘tuthola’ uit het westen. Ze hebben een meisje van 7 jaar, Cynthia (Thirza Koopmans). Verder is er een 17-jarige buurjongen Bennie (Wybe Bruinsma). Beant heeft duidelijk een zwak voor Bennie. Elke aflevering is een verhaal op zicht, waarin mopperkont Beant steeds een centrale rol speelt.

Niet alleen in de jaren ‘50 en ‘60 maar ook recentelijk zijn inwoners uit Fryslân geëmigreerd. Pim Gaanderse, algemeen directeur van Omrop Fryslân, is blij dat zij op deze manier een hedendaagse soap in hun moedertaal kunnen bekijken. “Omrop Fryslân krijgt de kans om voor het eerst vele Friezen 'om utens' in het buitenland te bereiken. Wij zijn erg benieuwd naar hun reacties.�

Het succes van de regiosoaps is de programmaleiding van BVN niet ontgaan. De BVN-programmaleiding ziet de serie als een aanwinst in de programmering. “Regiosoaps zijn net zo succesvol in de eigen regio als daarbuiten. Wij verwachten ook wereldwijd een trouw kijkpubliek voor Baas Boppe Baas. Juist zo’n serie roept bij ons publiek herkenning en nostalgie op. Het voedt hun band met Nederland�, aldus Rocus de Joode.
Provincie:
Tag(s):