woensdag, 28. juni 2006 - 18:36

Eerste mondhygiënisten nieuwe stijl studeren af

Groningen

Sinds vier jaar is de opleiding Mondzorgkunde van de Hanzehogeschool Groningen een officiële bacheloropleiding. Op vrijdagmiddag 30 juni studeren hier de eerste vijftien studenten af. De afgestudeerden krijgen meer verantwoordelijkheid dan voorheen; er vindt een taakverschuiving plaats tussen tandarts en mondhygiënist.

Het verschil met de mondhygiënist ‘oude stijl’ is dat de binnenkort afgestudeerde mondhygiënisten meer handelingsbevoegdheid hebben. Zo mogen ze zelfstandig gaatjes boren, iets wat voorheen alleen aan de tandarts zelf voorbehouden was. Nieuw is ook dat de vrij gevestigde monhygiënist rechtstreeks bezocht kan worden zonder doorverwijzing door een tandarts.

De afgestudeerde mondhygiënisten zijn opgeleid om samen met tandartsen en assistenten te werken in een groepspraktijk, maar ook in gespecialiseerde praktijken voor parodontologie (tandvleesaandoeningen) of orthodontie (beugeltandarts), ziekenhuizen, zorginstellingen en de GGD. Ondanks de uitbreiding van het takenpakket van de mondhygiënist nieuwe stijl blijft haar belangrijkste taak te voorkomen dat er (tandvlees)problemen of gaatjes ontstaan.

Op dit moment is er een tekort aan mondhygiënisten, de bijna afgestudeerden hoeven zich dus geen zorgen te maken over een baan.
Provincie:
Tag(s):