vrijdag, 12. mei 2006 - 21:32

Eerste monument ter wereld voor Piet Mondriaan

Winterswijk

Op vrijdag 12 mei werd het eerste monument ter wereld voor Piet Mondriaan onthuld. De officiële handeling vond plaats bij de schoorsteen behorende bij De Tricot 11 in Winterswijk, gelegen achter het appartementen-complex 'De Wilhelmina' aan de Wilhelminastraat.

Wethouder Sletering en Mondriaankenner bij uitstek drs. Joop Joosten verrichten de onthulling.

Dit monument voor Piet Mondriaan wordt beschouwd als een uniek eerbetoon aan de oud-Winterswijker en als het de bekroning op en voltooiing van de Mondriaan wandelroute. Het krijgt in ieder geval een markante, goed zichtbare ruime plek aan een van de drukke invalswegen in het centrum van het dorp. Daarmee vormt het de schakel tussen de wandelroute in het centrum en het wat excentriek gelegen museum.

Tot zijn pensionering was Joop Joosten hoofdconservator wetenschappelijke documentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1998 verscheen zijn magnum opus, de oeuvre-catalogus van Mondriaan, geschreven in samenwerking met de Canadees Robert Welsh. De catalogus, waaraan Joosten meer dan 25 jaar heeft gewerkt, verschaft een schat aan informatie over de kunstenaar Mondriaan, zijn artistieke relaties en de historische context. Joosten ging zelfs zo ver, dat hij alle werken van Mondriaan in de periode 1911-1944 persoonlijk heeft bekeken. Het kunsthistorisch belang van zijn werk en de grote betekenis ervan voor de toegankelijkheid van het Nederlands erfgoed staan buiten kijf.

Zoals hij zelf zegt: "De schoonheid van de werken zit hem in het feit dat je kunt zien met welke intensiteit en met welke aandacht de werken zijn gemaakt. Je voelt de realiteit die teruggebracht is tot kleurvlakken en lijnen".
Provincie:
Tag(s):