dinsdag, 11. juli 2006 - 16:00

Eerste Nederlandse Bio-informatica afgestudeerde

Groningen

Op woensdag 12 juli ontvangt Jasper Bosman als allereerste Bio-informatica student in Nederland zijn bachelordiploma Bio-informatica aan de Hanzehogeschool Groningen. Zijn afstudeeronderzoek had te maken met de nieuwe technologie Biomarker Discovery. Met deze technologie onderzocht hij het bloed van patiënten om bepaalde proteïnen en eiwitten te vinden die kenmerkend zijn voor baarmoederhalskanker.

De opleiding Bio-informatica is een heel nieuwe studie, die in 2002 bij de Hanzehogeschool Groningen van start is gegaan. Naast celbiologie, biochemie, genetica, immunologie en microbiologie leren studenten ook programmeren en omgaan met databases, netwerken en internet. Afgestudeerden kunnen aan de slag bij een farmaceutisch bedrijf of in de landbouw- of voedingsmiddelenindustrie, maar ook bij organisaties die gespecialiseerd zijn in biotechnologie of onderzoeksafdelingen van universiteiten of academische ziekenhuizen.

Bosman over zijn onderzoek: ‘Mijn project had te maken met een heel nieuwe technologie: Biomarker Discovery. Je probeert in het bloed van patiënten bepaalde proteïnen, eiwitten te vinden die kenmerkend zijn voor hun ziekte. In dit geval ging het om baarmoederhalskanker. Het eindresultaat is een spectrum waar je de verdeling in massa ziet van de verschillende eiwitten in het bloedmonster. Pieken geven aan welke proteïnes er in grote hoeveelheden voorkomen. Er zitten duizenden van die pieken in een massaspectrum van zo’n bloedmonster. Dat is dus een duizelingwekkende hoeveelheid gegevens die je met elkaar moet vergelijken. Om de hoeveelheid data te verminderen en de analyse te vereenvoudigen, heb ik een programma geschreven dat het aantal pieken drastisch reduceert.'
Provincie:
Tag(s):