vrijdag, 14. juli 2006 - 9:28

Eerste plaats voor CWZ-aanpak incontinentie

Nijmegen

De afdelingen Gynaecologie en Urologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) te Nijmegen staan met hun multidisciplinaire incontinentie polikliniek op de eerste plaats in een onderzoek van de Consumentenbond. Dat blijkt uit het donderdag verschenen julinummer van de Consumentengids.

In februari 2006 is aan alle Nederlandse ziekenhuizen en een aantal zelfstandige behandelcentra de vragenlijst ‘Patiëntgerichtheid incontinentie bij de vrouw’ verzonden. De respons was 76 procent.

Het CWZ staat met een puntenscore van 93 op de eerste plaats. Deze score betreft onder meer de multidisciplinaire aanpak, het zelfstandige spreekuur van de incontinentieverpleegkundige en de informatievoorziening en toegankelijkheid.

Het CWZ richtte twee jaar geleden de eerste vrouwenpoli van Nederland op, gespecialiseerd in urineweginfecties en incontinentieklachten bij vrouwen. De incontinentiepolikliniek zorgt voor een vast stramien. Alle noodzakelijke onderzoeken of behandelingen worden vlot en in een logische volgorde uitgevoerd, met een centrale coördinatie.

Door deze goed gestructureerde manier van werken hoeven patiënten het CWZ minder vaak te bezoeken. Ook is de informatie altijd compleet. Door de samenwerking tussen de diverse disciplines krijgen alle aspecten of eventuele complicaties de aandacht die ze verdienen.
Het CWZ werkt ook op het gebied van borstkanker (Mammapoli) en heupbreuken (Collum Care) op een dergelijke manier. Waar mogelijk worden ook bij andere specialismen dergelijke ‘zorgtrajecten’ opgezet.

Er zijn naar schatting 600.000 tot 725.000 volwassenen in Nederland incontinent voor urine. Het gaat vooral om vrouwen. Oudere dames, maar ook veel jonge vrouwen die na de bevalling hun plas niet meer goed kunnen ophouden. Urine-incontinentie is een probleem dat allerlei disciplines aangaat.

De gynaecoloog kijkt vooral naar de bekkenbodem, de uroloog naar blaas en nieren. De incontinentieverpleegkundige geeft praktische tips en helpt bij het kiezen van incontinentiemateriaal. De bekkenbodemfysiotherapeut helpt met oefeningen om de bekkenbodem sterker te maken en de seksuoloog en de psycholoog maken mogelijke bijkomstige problemen bespreekbaar.
Provincie:
Tag(s):