dinsdag, 12. september 2006 - 14:30

Eerste smaakles Veerman samen met Pierre Wind

Voorburg

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dinsdag de eerste smaakles bijgewoond op basisschool De Parachute in Voorburg. Deze smaakles werd verzorgd door de topkok Pierre Wind.

Het lesprogramma begon met kennis over aardappelen en de mogelijkheden van aardappelen. Daarna deden de kinderen verschillende proefjes met aardbeien. Minister Veerman deed druk mee met de proefjes. 'Ik wist niet dat de peper op aardbeien de smaak van deze heerlijke aardbeien versterkt', aldus Veerman.

'Smaaklessen' is een lesprogramma met smaakvolle, aantrekkelijke en vooral praktische lessen over voeding en voedsel voor het basisonderwijs. Het gaat over het proeven, ruiken, voelen, zien, oftewel het ervaren van eten! Kinderen leren hierdoor op een speelse manier van alles over voeding en voedsel.

In het lesprogramma Smaaklessen passeren verschillende aspecten van eten op een leuke en aantrekkelijke manier de revue. De verwondering staat centraal. Kennis over voedsel wordt spelenderwijs verbeterd, de smaakpapillen worden geprikkeld en geoefend en de interesse om meer te willen weten over voedsel wordt gewekt.

En door ermee bezig te zijn, worden kinderen gestimuleerd om zich ook vragen te stellen over dierenwelzijn (wat voor leven heeft die kip gehad?), impact op het milieu (gaat de tuinder zorgvuldig om met bestrijdingsmiddelen?), gezondheid (waarom is twee ons groente en twee stuks fruit per dag gezond?).

'Smaaklessen' is een gezamenlijk project van onder andere het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Wageningen Universiteit, Voedingscentrum Nederland, Pierre Wind, Euro-Toques en de Hogere Agrarische Scholen (HAS-en).

Basisscholen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.smaaklessen.nl.
Provincie:
Tag(s):