zaterdag, 13. mei 2006 - 13:50

Eerste Zaligverklaring in Nederland

Roermond

In de Sint-Christoffelkathedraal van Roermond vond zaterdag de eerste Zaligverklaring in Nederland plaats. Kardinaal Simonis, de aartsbisschop van Utrecht, sprak op gezag van paus Benedictus XVI, de zaligverklaring uit van Anna Maria Tauscher van den Bosch. Zij was de Stichteres van de Zusters Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus aan de Kollenberg in Sittard en noemde zich Moeder Maria-Teresa van de Heilige Jozef.

Ruim 1200 belangstellenden en genodigden uit binnen- en buitenland, waaronder zusters Karmelietessen uit andere delen van de wereld, waren aanwezig bij deze unieke gebeurtenis. Kardinaal Simonis werd terzijde gestaan door bisschop Frans Wiertz en kardinaal Meisner, aartsbisschop van Keulen.

Moeder Maria Teresa, geboren in 1855 in Sandow uit een Duitse vader en Nederlandse moeder, heeft veel betekend voor de dakloze kinderen in de samenleving. Zij is overleden in 1938 en begraven in Sittard in het klooster. Op 2 februari 1953 werd haar zaligverklaringsproces in het bisdom Roermond ingeleid. Om haar zalig te verklaren moet er ook een wonder zijn verricht door de zuster.

Het wonder dat werd verricht dankzij Maria-Teresa was het elimineren van een schimmelinfectie bij Maria Pieters-Maas uit Heerlen. Een schimmelinfectie aan haar voet was door verschillende artsen niet te genezen. Door deze infectie kon de Heerlense niet lopen. Eind 1996 bad zij enkele novenen tot Maria-Teresa en haar infectie verdween. De artsen hadden er geen medische verklaring voor.

Paus Benedictus XVI heeft bepaald dat zaligverklaringen sinds zijn aantreden niet meer in Rome hoeven plaats te vinden, maar in het bisdom van het land van herkomst. De volgende stap, de Heiligverklaring, blijft wel nog voorbehouden aan Rome.
Provincie:
Tag(s):