donderdag, 19. januari 2006 - 9:22

Eigen bloed voor heup- en kniepatiënten

Heerenveen

De Tjongerschans start met retransfusie van opgevangen drainbloed, deze behandeling wordt in de toekomst vooral gebruikt bij heup- en kniepatienten.
Door de orthopedisch chirurgen worden op jaarbasis veel heup- en knieoperaties verricht. Kreeg de patiënt tot nu toe donorbloed, vanaf 23 januari wordt gestart met het teruggeven van eigen bloed dat na afloop van de operatie opgevangen wordt.

De orthopedisch chirurgen en anesthesiologen hebben gedurende zes maanden twee verschillende systemen getest. Nu er een definitieve keuze is gemaakt, kan met deze werkwijze worden gestart. Door de invoering van dit retransfusiesysteem blijft de conditie van de patiënt beter en herstelt hij of zij sneller. Andere voordelen zijn: de patiënt heeft minder bloedtransfusies nodig, waardoor er een verminderde kans is op bijwerkingen of allergische reacties. Tevens is positief gevolg van deze werkwijze, dat de opnameduur voor de patiënt korter is. Bovendien is het systeem kostenbesparend.

Tijdens heup- of knieoperaties krijgen patiënten een drain ingebracht om het wondbloed
uit het operatiegebied af te laten vloeien. Tot op heden werd dit opgevangen in zogenaamde drainpotten, Het op deze manier opgevangen bloed is echter ongeschikt om aan de patiënt terug te geven. Het nieuwe drainopvangsysteem is dusdanig ontwikkeld dat het drainbloed dat in de eerste zes uren na de operatie opgevangen wordt, gezuiverd wordt door ingebouwde microfilters. Vervolgens kan het opnieuw toegediend worden bij de patiënt.
Provincie:
Tag(s):