woensdag, 5. juli 2006 - 15:01

Eigen Huis: consument wint bij uitspraak Zoekallehuizen.nl

Arnhem

De uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem dat de internetzoekmachine 'Zoekallehuizen.nl' gegevens van websites van NVM-makelaars mag blijven publiceren betekent winst voor de consument. Dat zegt Frank van Loon, directeur Collectief ledenbelang van Vereniging Eigen Huis in een reactie op de uitspraak door het Hof. Het Hof bevestigde hiermee de eerdere uitspraak van de rechtbank in Arnhem.

De NVM wilde dat de rechter Zoekallehuizen.nl zou verbieden om het NVM-woningaanbod te publiceren en beriep zich daarbij op schending van het auteursrecht en het databankrecht. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat van schending geen sprake was en dat Zoekallehuizen deze marktinformatie mag gebruiken.

Vereniging Eigen Huis is zeer tevreden over de uitspraak, omdat hiermee een belangrijke stap wordt is in het transparanter maken van het woningaanbod. Zoekallehuizen richt zich erop het totale woningaanbod, dat versnipperd is op allerlei woning- en makelaarssites, op één plek voor de consument toegankelijk te maken. De belangenvereniging van huiseigenaren vindt de uitspraak van het Hof belangrijk voor kopers en verkopers van woningen, omdat kopers met behulp van de zoekmachines eenvoudiger het volledige huizenaanbod in beeld kunnen krijgen en verkopers hun woning hierdoor bij meer huizenzoekers onder de aandacht kunnen brengen.

De NVM trachtte via eigen reglementen en adviezen aan haar leden het functioneren van internetzoekmachines te torpederen. Met de gang naar de rechter probeerde de NVM de exclusiviteit van de grootste huizensite Funda te behouden. Het Hof te Arnhem heeft in beroep vastgesteld dat de activiteiten van Zoekallehuizen niet in strijd zijn met de wet.
Categorie:
Tag(s):