donderdag, 8. juni 2006 - 15:12

Eikenprocessierups in de Utrechtse Heuvelrug

Driebergen

De eikenprocessierups is voor het derde achtereenvolgende jaar op de Heuvelrug aangetroffen. Het lijkt er op dat de soort zich definitief in de regio gevestigd heeft.
Contact met de haren van deze rups veroorzaakt lichamelijke klachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De rups is in beperkte mate aanwezig, maar de gemeente wil overlast voorkomen. Direct na ontdekking van de rupsen is de gemeente daarom overgaan op bestrijding van de rupsen. Afhankelijk van de locatie worden de nesten verbrand of opgezogen in een watertank.

Door het verwaaien van de brandharen en lege nesten kunnen de haren met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen dringen. Stoffen die daarbij vrijkomen, roepen allergische reacties op die van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontsteking van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.
Provincie:
Tag(s):