woensdag, 18. oktober 2006 - 14:03

Eind oktober de honderdduizendste ID- boete verwacht

Den Haag

Aan de hand van de maandelijkse CJIB gegevens becijferde het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht dat eind deze maand de 100.000ste bekeuring, op grond van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht, zal worden uitgedeeld. Dit maakt de dienst woensdag bekend.

Het aandeel 'kinderboetes' is ongeveer 9%. Dat betekent dat dagelijks 10 kinderen van 14-of 15 jaar een bekeuring krijgen
omdat ze niet op bevel een geldig identiteits- bewijs kunnen tonen. Zo'n 136 volwassenen overkomt dat per dag. Deze cijfers zijn aan de lage kant omdat onbekend is hoeveel bekeuringen de eerste kwaliteitsronde op het politiebureau niet doorstaan.

De helft van de mensen betaald als ze een transactie voorstel (schuldbekentenis) van het Centraal Justitieel Incassobureau ontvangen. Ook als ze het er feitelijk niet mee eens zijn. De andere helft gaat door naar het parket. In plaats dat daar allemaal rechtzaken over gevoerd gaan worden wordt ruim 80% van die gevallen bij voorbaat geseponeerd.

De wet druist in tegen artikel 8 van de Rechten van de Mens.
De wet helpt niet tegen criminaliteit sterker nog hij veroorzaakt juist criminaliteit. De wet geeft niet tot gevolg dat het gezag van opsporingsambtenaren wordt verhoogd, maar eerder dat mensen een hekel aan de politie krijgt.

Meldpunt Misbruik Identificatieplicht roept alle politieke partijen op om deze wet zo snel mogelijk af te schaffen. We eisen dat bij het afsluiten van nieuwe prestatiecontracten met de politie, aanstaande januari, de verplichte boetequota verdwijnen.
Provincie:
Tag(s):