maandag, 13. november 2006 - 18:43

Eiwitverlies kan leiden tot agressief type borstkanker

Amsterdam

Verlies van E-cadherine, een eiwit waarmee cellen onderling aan elkaar kleven, leidt tot invasief lobulair carcinoom (ILC), een agressief type borstkanker. Deze cellen blijken niet alleen uit te zaaien, ze weten vervolgens goed te overleven in hun nieuwe omgeving en voorzien bovendien in hun eigen bloedtoevoer.

Dat schrijven onderzoekers Patrick Derksen en Jos Jonkers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Cell van 14 november.

ILC is een agressief type borstkanker dat bij 10 tot 15% van de borstkankerpatiënten voorkomt. Sinds 15 jaar bestaat het vermoeden dat E-cadherine, een eiwit dat cellen onderling aan elkaar kleeft, betrokken is bij dit type kanker. Nu is voor het eerst aangetoond dat het eiwit zelfs ten grondslag ligt aan het ontstaan van de ziekte.

De onderzoekers hebben voor het eerst een muismodel ontwikkeld waarbij ze het gen, dat E-cadherine codeert, specifiek in de borstkliercellen wisten uit te schakelen. Het ontwikkelen van zo'n muismodel is genetisch zeer complex en kan jaren in beslag nemen. Verlies van het eiwit zorgde er niet alleen voor dat de borstkankercellen uitzaaiden; de kankercellen bleken bovendien een enorme overlevingsdrang te hebben.

Normale cellen weten alleen te overleven in hun natuurlijke omgeving. Treden ze daarbuiten, dan krijgen ze een signaal om dood te gaan. De kankercellen in de muis wisten dat signaal te onderdrukken. Verder bleek dat de kankercellen in staat waren om de vorming van nieuwe bloedvaten te stimuleren. Nieuwe vaten zijn voor groeiende tumoren van levensbelang voor de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen.

De manier waarop de borsttumor zich in de muis ontwikkelde, bleek verrassend genoeg vergelijkbaar met de ontwikkeling bij de mens. Ook de manier waarop dit type kanker vaak naar de buikholte uitzaait, was vergelijkbaar. Dit maakte de onderzoeksresultaten zeer waardevol.

Patrick Derksen: 'Van ILC is bekend dat de tumoren slecht reageren op de standaard chemokuren. Nu we begrijpen hoe dit type kanker ontstaat, kunnen we met het door ons ontwikkelde muismodel op zoek naar nieuwe behandelmethoden. Onze hypothese is dat de ILC-cellen kunnen uitzaaien, omdát ze zonder hulp van buitenaf weten te overleven. Onze volgende stap is om te onderzoeken hoe dat werkt.'

KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben financieel bijgedragen aan dit onderzoek.
Categorie:
Tag(s):