dinsdag, 21. februari 2006 - 18:47

Encibos heeft historische waarde

Maastricht

Dinsdagmiddag werd in het stadhuis een petitie aangeboden door het Ingele Gilde aan burgemeester Gerd Leers met betrekking tot het kappen van een deel van het Encibos. De ENCI wil een groot gedeelte van het ENCI-bos kappen om dan de onderliggende grond en mergel af te graven. Het betreft hier een gebeid van 300 meter lang en een 50 tal meters breed.

Het af te graven stuk is onderdeel van een zogenaamde Franse batterij, een militair kamp dat door verschillende legers gebruikt is. Ook liggen daar nog de loopgraven van Frederik Hendrik (de stedenbedwinger), die in 1632 Maastricht heeft belegerd. Verder ligt er nog een gracht naar het middeleeuwse rijksmonument `de Tombe` (deze middeleeuwse heuvel is destijds gemaakt om Maastricht onder vuur te nemen ten tijde van diverse belegeringen), dat net buiten het af te graven gebied ligt.

De berg is erkend, beschermd en een uniek natuurgebied met een hoge recreatieve waarde. Het bos, waar een druk belopen internationale wandelroute doorheen loopt (het Pieterpad), wordt met grote regelmaat door Maastrichtenaren en natuurliefhebbers uit binnen- en buitenland bezocht. Het bos draagt daarbij ook mee aan de verbetering van de lucht kwaliteit in Maastricht

Het Ingelegilde is van mening dat de geplande 1,5 ha af te graven St.Pietersberg niet nodig is om de ENCI, inclusief werkgelegenheid, draaiende te houden tot 2009. Bovenal is hier al te veel kapot gemaakt en het Ingelegilde vindt dan ook dat het gebied niet mag worden opgeofferd voor economisch belang op korte termijn.

Het Ingelegilde verklaarde op L1 radio niet tegen de Enci te zijn, maar tegen het afgraven van het bos.
Provincie:
Tag(s):