woensdag, 5. juli 2006 - 10:58

Energy managment werkt

Groningen

De Hanzehogeschool Groningen is in mei 2006 gestart met de bedrijfsopleiding Energy Management. Inkopers, facilitair- en technisch managers van Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Emmen, Gemeente Groningen, Scheperziekenhuis Emmen en Heinzel Paperboard De Eendracht bv en de Hanzehogeschool zelf hebben inmiddels de opleiding afgerond. En met succes! Het resultaat is een concreet energieplan voor élke opdrachtgever.

Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers inzicht in het inkoopproces voor energie. Hoe bepaal ik mijn energiebehoeften, waar liggen mijn energiekosten en hoe inventariseer ik die? Maar ook: hoe sluit ik een goed contract en hoe volg ik dat het contract door de leverancier goed wordt nagekomen? De deelnemers zijn het roerend eens: energiekosten bespaar je bij de inkoop.

Ook komt de internationale en nationale energiemarkt aan bod. Hoe ontwikkelt die zich en wat betekent dat voor je organisatie? Hoe kunnen we als ziekenhuis, gemeente of industrie het beste met die ontwikkelingen omgaan? Deelnemers vinden het verhelderend om te zien hoe die markt werkt en hoe de internationale belangen zijn verdeeld. Het maakt duidelijk dat de energievoorziening zeker lijkt, maar niet zeker ís. En daar moet je rekening mee houden.

In de opleiding gaat het verder over hoe je je energiehuishouden zo kunt inrichten dat je minimaal energie gebruikt of zelfs dure energie terugwint uit je bedrijfsproces. Welke installaties en investeringen zijn er nodig en kan dat uit? De deelnemers vinden dat de meeste kosten worden bespaard door de energie die niet gebruikt wordt.

Met deze inzichten hebben de deelnemers een energieplan voor hun organisatie opgesteld. Daarbij zijn ze, als onderdeel van de opleiding, ondersteund door professionele inkoop- en energieadviseurs. De deelnemer leert en zijn organisatie krijgt een bruikbaar energieplan. De opleiding Energy Management levert dus bruikbare tips en concrete mogelijkheden om praktische verbeteringen mogelijk te maken.
Provincie:
Tag(s):