woensdag, 21. juni 2006 - 6:52

Engeland en Zweden in balans

Een helft lang liep Zweden als verloren over het veld. Ongeïnspireerd en weinig samenhangend. Andere betitelingen waren er niet voor het spel van de ploeg van Lars Lagerback te vinden. het was een kolfje naar de hand van Engeland dat in de eerste 45 minuten niets van de Vikingen te duchten had en na een dik half uur spelen dikverdiend de leiding nam.

De goal kwam op naam van middenvelder Joe Cole en was een beauty. De Chelsea-speler ving een afgeslagen aanval op tien meter van het zestienmetergebied met de borst op en volleerde de bal in de kruising van de goal. Het was het enige moment waarop ploeg van coach Eriksson het veldoverwicht ook echt in daden omzette. Daarvoor waren de Engelsen namelijk niet gevaarlijk geweest en vormde de trieste aftocht van Michael Owen de enige vermeldenswaardige gebeurtenis. De spits verdraaide terwijl er niemand in de buurt was zijn knie en lijkt de rest van het toernooi te kunnen vergeten.

In het tweede bedrijf stond er ineens een heel ander Zweden op de mat in Keulen. Het eerste kwartier na rust zette het de Engelsen volop onder druk en met name uit hoekschoppen werd Zweden razendgevaarlijk. Uit zo'n situatie maakte Allback met zijn hoofd de 1-1, zag Larsson zijn inzet van de lijn gehaald worden en schoot Mellberg op de lat. De aanvalsgolven van de Zweden werd besloten met een door Gerrard van de lijn gehaalde knal van Kallstrom.

Op dat moment leek het duel af te stevenen op een 1-1 gelijkspel. Gerrard besliste echter anders. Vanuit het niets kopte hij vijf minuten voor tijd ineens een voorzet van Joe Cole achter doelman Isaksson. Toch bleef het ook niet bij 2-1, want Zweden wilden van geen wijken weten. Eén minuut voor tijd kreeg de ploeg waar het gezien de tweede helft recht op. Larsson verlengde een ingooi van Edman en zag de bal het doel inrollen.

Door die eindstand ontmoet Engeland in de tweede ronde Ecuador. Zweden moet de strijd aanbinden met Duitsland.