maandag, 4. september 2006 - 10:26

Enorme crisis op slotdag Olympische Spelen 1972

Op de slotdag van de Olympische Spelen van 1972 in München is op het laatste moment afgezien van het neerschieten van een onbekend vliegtuig, dat onderweg leek te zijn naar het Olympisch Stadion. De Duitse minister van Defensie Georg Leber vreesde op 11 september (!) 1972 – nog geen week na de gijzeling van Israëlische sporters – dat terroristen vanuit dit vliegtuig bommen zouden gooien op de 70.000 toeschouwers.

Pas enkele minuten voor het bevel tot neerhalen werd gegeven, bleek het te gaan om een verdwaald Fins passagierstoestel. Dat meldt het Sportgeschiedenis Weblog dit weekend, dat zich baseert op een boek van Leber.

De connectie tussen 11 september en terreur was bijna al in 1972 gemaakt, in plaats van 2001. Die dag waren veiligheidsadviseurs van de Olympische Spelen in München in spoedoverleg na geruchten over een dreigende aanslag op de slotceremonie. Die berichten werden uiterst serieus genomen na de eerdere gijzeling van een groep Israëlische sporters door de Palestijnse groepering ‘De Zwarte September’.

’s Avonds rond acht uur ontving Leber een politiebericht dat in Stuttgart een vliegtuig was gekaapt. Er bestond een vermoeden dat het toestel naar München vloog om boven het Olympisch Stadion bommen af te werpen. Vanuit München kwam het verzoek om de luchtmacht te alarmeren. Twee jachtvliegtuigen vertrokken daarop richting Olympisch Stadion. Ook werd het gehele luchtruim rond het stadion afgeschermd.

Ondertussen kwam het ongeïdentificeerde vliegtuig steeds dichter in de buurt van het Olympisch Stadion. Stadionspeaker Hans-Jochen Vogel was reeds op de hoogte gesteld van de crisissituatie, maar besloot de mensen in het stadion niet op de hoogte te brengen van de situatie om massahysterie te voorkomen.

Het vliegtuig was inmiddels zo dicht genaderd dat Leber binnen twee à drie minuten een beslissing moest nemen over al dan niet neerhalen. Juist op dat moment kwam het bericht binnen dat het object een verdwaald Fins passagierstoestel was. De radar van het toestel was een tijdlang buiten werking geweest en daardoor was de bemanning de weg kwijt geraakt. Het vliegtuig kreeg daarop toestemming te landen op het vliegveld München-Reim.
Categorie:
Tag(s):