woensdag, 19. juli 2006 - 10:30

EOD ruimt bom vliegbasis Leeuwarden op

Leeuwarden

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ontmantelt woensdag 19 juli op vliegbasis Leeuwarden een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Het projectiel werd vorige week tijdens werkzaamheden op de noordwest zijde van de vliegbasis aangetroffen.

Het explosief is een relatief kleine bom die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden op de vliegbasis is geworpen, die toen een belangrijke basis van de Duitse Luftwaffe was. De op Leeuwarden gestationeerde Jagdgeschwaders hadden onder meer als taak de geallieerde vliegtuigen en bommenwerpers van Engeland op weg naar Duitsland te onderscheppen en neer te halen, voordat zij hun bommen op Duitse doelen konden afwerpen. En dat deden zij met zo veel succes dat het van groot belang voor de geallieerden was om het Friese vliegveld onbruikbaar te maken. Luchtaanvallen op Leeuwarden kwamen dan ook
regelmatig voor.

Niet altijd kwamen de projectielen van de geallieerden tot ontploffing. Daarom wordt voorafgaand aan bouw- of graafwerkzaamheden gecontroleerd op de aanwezigheid van oude explosieven.
Provincie:
Tag(s):