woensdag, 13. september 2006 - 15:43

'Er komt rook uit het kunstwerk'

Eindhoven

Dinsdag is opde campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)het kustwerk 'SOH19 States of Nature' van Alex Vermeulen onthult. De sculptuur bestaat uit een vijver van 1700 m2 met daarin 88 grote zwarte, drijvende eieren. Het is daarmee een van de grootste kunstwerken in de openbare ruimte in Nederland. Elk ei is voorzien van een zonnepaneel. De zonne-energie van de eieren samen wordt omgezet in een magnetisch veld dat ervoor zorgt dat een mensfiguur in het midden van de vijver omhoog en omlaag beweegt.

Het opgewekte elektrische vermogen is afhankelijk van de zon, de bewolking en de wind, en bepaalt hoe hoog de centrale sculptuur zweeft. 's Ochtends komt de figuur van onder de waterspiegel tevoorschijn. 'SOH19 States of Nature' vormt zo een krachtig beeld van de dynamische relatie tussen de natuurlijke elementen, techniek en kunst.

In samenwerking met vuurkunstenaar Erik Hobijn en DJ Eddy De Clercq zal dit op spectaculaire wijze worden vormgegeven. Zo'n duizend regionale, nationale en Internationale belangstellenden kwamen naar de onthulling. Het kunstwerk staat bij de ingang tot de campus van de TU/e, naast het riviertje De Dommel en de gebouwen Vertigo en Kennispoort aan de Dommelfietsroute.

Na de onthulling kreeg de brandweer diverse telefoontjes van verontruste buurtbewoners, die rook en vlammen zagen bij de TU/e. Dit werd echter veroorzaakt door de mechanische vuurspuwers die voor meterhoge vlammen zorgen.
Provincie:
Tag(s):