woensdag, 19. april 2006 - 10:24

Estafettestaking bij NedCar

Born

De vakbondsleden bij NedCar hebben woensdagmiddag besloten de druk op hun werkgever door estafettestakingen op te voeren. Dit betekent dat de autofabriek vrijdag 24 uur plat gaat als de directie niet op hun eisen ingaat.

Het is de bedoeling om steeds langer te gaan staken zo lang Mitsubishi niet van mening verandert. Volgende week twee dagen, een week later drie om de druk op te voeren, aldus FNV Bondgenoten. Volgens vakbondsbestuurder Chris van Bokkum is een estafettestaking voor nu de beste actievorm om niet al het kruit meteen te verschieten. ‘Het kan nog lang duren en we willen de schade beperken.’

FNV Bondgenoten eist dat NedCar een aangekondigde herstructurering opschort om ruimte te maken voor het zoeken naar een nieuw automerk en een overbrugging mogelijk te maken voor de werknemers die (tijdelijk) niets te doen hebben nadat de laatste Smart ForFour van de band is gerold.

Eigenaar Mitsubishi voelt daar niets voor. Voor de vakbondsmanifestatie sprak de directie de werknemers toe waarbij een videoboodschap van topman Osamo Masuko werd vertoond. Hij hamerde op kostenefficiëntie.

FNV Bondgenoten meent dat de Japanse autoproducent niet helemaal hoeft op te draaien voor de kosten van de tijdelijk boventallige medewerkers. Daarvoor kan de boete worden gebruikt die DaimlerChrysler aan Mitsubishi wegens contractbreuk moet betalen.

Ook Henk van der Kolk, de voorzitter van FNV Bondgenoten, sprak de werknemers toe. Hij benadrukte dat de vakbond de Nedcar-familie niet in de steek zal laten en ook druk zal blijven uitoefenen op de Haags politiek.
Provincie:
Tag(s):